De Kunst van het Trio: een serie concerten van het Rembrandt Frerichs Trio in Nederlandse musea

PERSBERICHT 3 december 2015

De Kunst van het Trio: een serie concerten van het Rembrandt Frerichs Trio in Nederlandse musea

O.a. Cobra Museum, Fries Museum, Stedelijk Museum Schiedam en Drents Museum.

Het Rembrandt Frerichs Trio presenteert, in samenwerking met twaalf musea verspreid over heel Nederland, een serie concerten waarbij speciaal gecomponeerde en geïmproviseerde muziek ten gehore wordt gebracht. De muziek is geïnspireerd op de kunstwerken in het museum en biedt een verdiepende concertervaring waarbij kunst, muziek en ruimte elkaar beïnvloeden en versterken. Het trio speelt deze museumconcerten in hun Contemporary Fortepiano bezetting, die bestaat uit grotendeels historische instrumenten; de fortepiano (Mozart’s piano), de Violone (de voorloper van de huidige contrabas) en een uniek samengestelde verzameling slagwerkinstrumenten uit verschillende periodes en culturen.

Rembrandt Frerichs, Tony Overwater en Vinsent Planjer houden van kunst. De manier waarop beeldend kunstenaars tot hun uitingen komen is iets wat deze drie musici eindeloos inspireert. Voor De Kunst van het Trio zetten zij deze inspiratie om in klank. In een serie museumconcerten zal er speciaal voor de aanwezige kunstwerken gecomponeerde en geïmproviseerde muziek worden gecreëerd. De concerten vinden eind 2015 en begin 2016 plaats in de zalen van de musea en het publiek wordt betrokken bij de keuze van de werken.

Het Rembrandt Frerichs Trio begeeft zich al 10 jaar op de nationale en internationale podia. De vernieuwende mix van repertoire en instrumentarium van de Kunst van het Trio zal nieuwe bezoekers maar ook bestaande liefhebbers aanspreken. Actuele relevantie staat voorop, het trio haalt instrumenten, composities, stijlelementen en speelplekken uit hun bestaande context om ze vervolgens in een andere setting van een nieuwe betekenis te voorzien. De muziek krijgt zo een sterk beeldend karakter dat uitnodigt om te verbinden met beeldende kunst. De musici zoeken tijdens elk concert actief de verbinding met de kunstwerken op, door kennis en onderzoek en intuïtie en passie. De historische instrumenten die zij bespelen worden op de Nederlandse podia, behalve door het trio, nooit buiten de historische uitvoeringspraktijk gebruikt.

Concerten de Kunst van het Trio, december 2015:

Dinsdag 8 december 2015, 20.30 uur Kunstenlab Deventer Het Kunstenlab verbindt op effectieve en innovatieve wijze kunst en kunstenaars aan maatschappelijke vraagstukken. In de tentoonstelling Time Shift tonen vijf kunstenaars werk rondom de thema’s tijd en beweging, versnelling en verstilling. Bij het thema verstilling sluit de compositie van Tony Overwater aan, waarbij een van de werken van David Scheidler de directe inspiratie vormt. De projectie van bewegende kubussen wordt door de kunstenaar bediend in combinatie met de muziek van het trio. Reserveringen: 0570 611848.

Zaterdag 12 december, 16.00 uur Cobra Museum

De grote tentoonstelling Miró & Cobra heeft als thema Experimenteel spel. In een chronologisch overzicht worden de verbanden tussen Miró en de kunstenaars uit de CoBrA-beweging getoond. Het thema sluit perfect aan bij Rembrandt Frerichs’ opvatting over artisticiteit, zijn compositie die speciaal voor één van de Miró’s wordt gemaakt doet dit motto eer aan. Reserveringen: 020 547 5050.

Zondag 13 december 15.00 uur Fries Museum

De GERRIT BENNERprijs voor beeldende kunst 2015 is gewonnen door Sjoerd de Vries. Naar aanleiding van de toekenning toont het Fries Museum werk van Sjoerd de Vries in combinatie met dat van tijdgenoten, inspiratiebronnen en persoonlijke voorkeuren. Het bezielde werk van de Vries is de inspiratie voor Vinsent Planjer’s compositie. Reserveringen: 058 255 55 00.

Zondag 27 december, 13.00 en 15.00 uur Drents Museum

De conservator van het Drents Museum is samen met de drie musici het museumdepot ingedoken om 10 werken uit te kiezen. Deze selectie wordt speciaal opgehangen in de statenzaal om te dienen als inspiratiebron voor de musici en het publiek. Rembrandt Frerichs bereidt een compositie voor bij het werk Oude begraafplaats bij Loon van Berend Groen. Reserveringen: 0592 377773.

Concerten de Kunst van het Trio in 2016:

Vrijdag 12 februari 2015, 17.00 uur Museum Nairac. Compositie van Tony Overwater bij de tentoonstelling Animals in Art (collectie De Heus-Zomer). Reserveringen: 0342 415 666.

Zondag 14 februari, 14.00 uur Stedelijk Museum Schiedam. De wereld van Jan Schoonhoven wordt ook even de wereld van het Rembrandt Frerichs trio. Compositie van Vinsent Planjer. Reserveringen: 010 246 3666.

Zondag 28 februari CODA Museum. The Weather Diaries en Teun Hocks, Visueel een wereld van verschil. Of ze ook verschillend klinken zal de compositie van Rembrandt Frerichs uitwijzen. Reserveringen: 055 526 8400.

Nieuwe data van overige musea worden binnenkort bekend gemaakt. De Kunst van het Trio wordt ondersteund door het VSB Fonds, Fonds 21, het Prins Berhard Fonds, Fonds van de Podiumkunsten, Beste Buren en Tonality. Meer informatie en filmpjes van de concerten zijn de te vinden op;

www.dekunstvanhettrio.nl www.facebook.com/Dekunstvanhettrio