Onderzoek naar autoluwe binnenstad

Persbericht ChristenUnie-SGP Rotterdam - 7 december 2015

Onderzoek naar autoluwe binnenstad

Op initiatief van de ChristenUnie-SGP gaat de gemeente Rotterdam kijken welke straten in het stadscentrum eventueel autoluw of zelfs autovrij kunnen worden om zo meer ruimte te geven aan fietsers, voetgangers en bijvoorbeeld terrasjes. ChristenUnie-SGP burgerraadslid Mark de Boer: “We gaan niet ondoordacht straten sluiten terwijl daar geen draagvlak voor is. We gaan een zorgvuldige scan maken van de binnenstad waaruit moet blijken waar het verkeerstechnisch kan en waar draagvlak is. Ik heb er het volste vertrouwen in dat die combinatie op meerdere plekken te vinden is.”

De ChristenUnie-SGP diende tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting een voorstel in om een scan uit te voeren tegelijk met het verkeerscirculatieplan. In dit plan meet de gemeente hoe verkeersdeelnemers zich door Rotterdam verplaatsen en op basis hiervan doet men ook voorspellingen over hoe men zich de komende 10, 20 en 30 jaar door de stad zal verplaatsen en welke investeringen hiervoor nodig zijn. “Deze metingen laten niet alleen de verkeersaders zien maar ook de straten die minder relevant zijn voor de doorstroming van het verkeer. In die straten zou je het gesprek met bewoners en ondernemers kunnen aangaan over het autoluw of zelfs autovrij maken van de straat.”, aldus De Boer.

Hoewel De Boer pleit voor een zorgvuldige afweging en draagvlak, is het de wens van de ChristenUnie-SGP om minder autoverkeer in het stadscentrum te hebben. “Jarenlang kreeg de auto ruim baan in Rotterdam maar die tijd is wat ons betreft voorbij. Laten we investeren in goede fietsvoorzieningen en beter openbaar vervoer. Niet om de automobilist te pesten maar omdat het tijd wordt dat er een betere balans komt, oftewel een en-en-en beleid.”