Acerta Pharma maakt bekend dat in New England Journal of Medicine gepubliceerd onderzoek laat zien dat Acalabrutinib (ACP-196) beduidende activiteit vertoont bij terugkerende chronische lymfatische leukemie

REDWOOD CITY, Californie en OSS, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Acerta Pharma B.V. (Acerta), een biofarmaceutisch bedrijf dat vooral actief in in de klinische fase, heeft vandaag bekendgemaakt tot de New England Journal of Medicine (NEJM) klinische gegevens uit een fase 1-2-onderzoek naar het geneesmiddel in onderzoek acalabrutinib, een innovatieve, selectieve en krachtige remmer van Bruton's tyrosine kinase (Btk), gepubliceerd. Tijdens het onderzoek werd een responspercentage gemeten van 95 procent bij patienten met terugkerende chronische lymfatische leukemie (CLL), de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen. Het NEJM-manuscript voor acalabrutinib is te vinden op www.NEJM.org.

Dokter John C. Byrd van het Comprehensive Cancer Center van de Ohio State University presenteert de klinische gegevens voor acalabrutinib vandaag tijdens de 57 ^e jaarvergadering van de American Society of Hematology (ASH) in Orlando, Florida. De gegevens vormen de hoofdpunten van de resultaten bij 61 patienten met teruggekeerde CLL die een voor een werden ingeschreven en behandeld op zes locaties verspreid over de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde leeftijd van de patienten bedroeg 62 jaar, en de patienten ontvingen gemiddeld drie eerdere therapieen voor CLL; bij 31 procent was sprake van chromosoom 17p13.1-deletie, en bij 75 procent was sprake van ongemuteerde immunoglobuline zware keten variabele genen. Onderzoekers meldden een totaal responspercentage 95 procent (85 procent gedeeltelijke respons, 10 procent gedeeltelijke respons met lymfocytose) bij een gemiddelde opvolging van 14,3 maanden. De meest voorkomende bijwerkingen waren hoofdpijn, diarree en gewichtstoename. De meeste bijwerkingen waren van ernstgraad 1-2, zelflimiterend en verdwenen na enige tijd. Bij geen van de patienten deden zich hevige bloedingen, atriumfibrillatie of Richter's transformatie (waarbij CLL verandert in een agressieve vorm van lymfoom), en bij slechts een patient zette de kanker zich verder door.

"Het doet ons zeer veel deugd voor het eerst klinische gegevens voor acalabrutinib te kunnen delen. De in de NEJM gepubliceerde resultaten en de presentatie van Dr. Byrd tijdens de jaarvergadering 2015 van de ASH zijn mijlpalen die aangeven dat Acerta steeds dichter bij haar doelstelling komt om toonaangevend te worden op het gebied van de ontwikkeling van oncologiegeneesmiddelen," aldus David Johnson, Chief Executive Officer van Acerta. "Dit is de eerste van, naar we geloven, een lange reeks van geslaagde ontwikkelingen die worden voortgebracht door Acerta. De resultaten voor acalabrutinib die vandaag worden bekendgemaakt betekenen een potentiele stap voorwaarts in de ontwikkeling van behandelingen die de uitkomst voor patienten met CLL verbeteren. Acerta wil graag erkenning en dank betonen aan de patienten, onderzoekers en partners die dit werk mogelijk hebben gemaakt."

"We zijn zeer enthousiast over de gegevens. Met name opmerkelijk is hoe goed deze therapie door patienten wordt verdragen," aldus Dr. Byrd, corresponderende auteur en hoofdonderzoeker binnen het onderzoek. "Btk-remmers veranderen CLL van een ongeneeslijke in een chronische ziekte, met name gelekt op het feit dat standaard CLL-therapieen doorgaans een responspercentage van 35-40 procent bieden in deze setting." Dr. Byrd heeft geen financiele belangen in Acerta.

Acalabrutinib is in actieve klinische ontwikkeling voor CLL en andere kwaadaardige tumoren, onder andere in een internationaal fase 3-onderzoek naar acalabrutinib in vergelijking met ibrutinib, een Btk-remmer van de eerste generatie die reeds op de markt is gebracht. Acalabrutinib is een middel in onderzoek en is nog door geen regulatieve instantie goedgekeurd om op de markt te worden gebracht.

Over Acalabrutinib (ACP-196)

Acalabrutinib, ook bekend als ACP-196, is een innovatieve, oraal biobeschikbare, onomkeerbare remmer van Bruton's tyrosine kinase (Btk) van de tweede generatie die bewust is ontworpen om krachtiger en selectiever te zijn dan bestaande Btk-remmers. Acerta ontwikkelt acalabrutinib momenteel voor meerdere hematologische kwaadaardige en vaste tumoren, alsmede reumatoide artritis. Acalabrutinib is een middel in onderzoek en is nog door geen regulatieve instantie goedgekeurd. Op dit moment lopen 21 klinische onderzoeken waarin acalabrutinib wordt geevalueerd, alleen en in combinatie met meerdere andere middelen, waaronder pembrolizumab, obinutuzumab en ACP-319. Zie www.clinicaltrials.gov voor een lijst van beschikbare onderzoeken.

Over Acerta Pharma

Acerta is een toonaangevend bedrijf op het gebied van covalente bindingstechnologie en past deze technologie toe voor de ontwikkeling van innovatieve selectieve therapieen, bedoeld voor de behandeling van kanker en auto-immuunziekten. Het voornaamste molecuul van Acerta, acalabrutinib (ACP-196), is een selectieve en krachtige Btk-remmer. Acerta werkt daarnaast aan de ontwikkeling van ACP-319, een innovatieve selectieve PI3k-delta-remmer. Het bedrijf heeft vestigingen in Oss, Nederland en op diverse locaties in de VS. Het Amerikaanse hoofdkantoor bevindt zich in Redwood City, Californie.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20151208005705/nl/

Contacts

Media:

Joele Frank, Wilkinson Brimmer Katcher

Eric Brielmann of Jed Repko

415-869-3950

of

Mahmoud Siddig, 212-355-4449