Officiele aftrap voor een schone stadsgracht Stavoren

Schone vaarwegen met vaarvriendelijke diepte: daar gaat het om bij het baggerprogramma Sudwest-Fryslan. Wethouder Durk Stoker en gedeputeerde Michiel Schrier gaven vanochtend het officiele startsein van de baggerwerkzaamheden in de stadsgracht van Stavoren. De gemeente baggert de komende jaren in totaal 68 kilometer vaarweg.

Met het baggeren van de grachten gaat een grote wens van Stavers Belang in vervulling. Boten met een diepte tot 1.90 meter kunnen straks weer door de gracht varen. Vanaf de kom bij de oude sluis richting de nieuwe sluis is de stadsgracht verontreinigd. Dus maken we gelijktijdig ook de waterbodem schoon. Wethouder Stoker: "Wy sille djipper baggerje as gewoanwei. Wy hawwe derom ek omtinken foar de argeology. Soene wy wat fine, dan litte wy dat fansels oan elkenien witte".

Tijdens de startbijeenkomst haalden wethouder Durk Stoker en gedeputeerde Schrier de eerste bagger uit de bodem. Gedeputeerde Michiel Schrier vertelde trots te zijn op de samenwerking tussen de gemeente, provincie en het Wetterskip. In totaal verwijderen we ruim 25.000 m3 bagger. Jelle Bijlsma BV uit Gytsjerk voert de werkzaamheden uit. Het baggeren is in maart 2016 klaar.

Wanneer de vaarwegen in de gemeente Sudwest-Fryslan op diepte zijn, draagt de gemeente het beheer en onderhoud over aan provincie Fryslan en Wetterskip Fryslan. Gemeente Sudwest-Fryslan, provincie Fryslan en Wetterskip Fryslan betalen gezamenlijk EUR 1,2 miljoen voor het baggerwerk in de gemeente.

Starthandeling Stavoren