Expositie Het onzichtbare Zichtbaar - Theater De Speeldoos Baarn

Expositie ‘Het Onzichtbare Zichtbaar’

Kunstenaars in interactie met het publiek

Wat doet kunst of theater met jou? Waar raakt het? Wat zet het in beweging? In de waan van de dag nemen we zelden de tijd om stil te staan bij het onzichtbare. Drie kunstenaars willen daar verandering in aanbrengen. De komende maand exposeren zij samen in Theater De Speeldoos Baarn. Een combinatie van pinhole fotografie, invisible painting en raw art.

Rondkijken en niets doen mag. Maar nog liever zetten de kunstenaars bezoekers aan het denken, en voelen. Tussen de werken door hangen bordjes en opdrachten. Zo wordt gevraagd om aan vier kunstwerken een prijs te hangen. Katja Sobrino, pinhole fotografe, vertelt: ‘Prijs is bij kunst altijd een heel relatief begrip. Voor de een is een kunstwerk veel waard, voor de ander helemaal niets. Wat maakt de prijs de prijs? Techniek, creativiteit, inventiviteit, bekendheid? We zijn heel benieuwd hoe het publiek oordeelt.’ Bij een ander kunstwerk wordt gevraagd om het 3 minuten op je in te laten werken en vervolgens te noteren wat er in je op komt. ‘Kunst maakt het onzichtbare zichtbaar. Voor de kunstenaar én voor de toeschouwer’, aldus Angeli Mulders. ‘Het is bijzonder om te zien en horen hoe iemand reageert op een kunstwerk. Kunst roept bijzondere gesprekken en gevoelens op, in jezelf en met anderen.’ Angeli visualiseert in haar schilderijen het onzichtbare: wat broeit en ontwikkelt in en om ons heen. De derde kunstenaar, Han Dirkx, houdt van raw art. Beton en gerecyclede materialen worden door hem op een inventieve manier samengebracht. ‘Vergeten tijden, onzichtbare banden; voor mij is raw art de manier om uitdrukking te geen aan de tijd waarin we leven’.

Meet & greet

Wil je weten hoe het zit met de camera obscura, of ben je benieuwd naar de kunstenaars en hun verhalen, kom dan zeker even kijken op zondagmiddag 13 december. Van 15-17 uur is er een meet & greet met de drie kunstenaars, inclusief een heus inkijkje in de wereld van camera obscura. De expositie in Theater De Speeldoos Baarn duurt tot 10 januari en is gratis toegankelijk van ma t/m-vr van 9-17 uur en ’s avonds en in de weekenden tijdens voorstellingen en activiteiten.