Belgen drinken vaker alcohol dan de gemiddelde Europeaan - KU Leuven

8 DEC. 2015. Belgen drinken vaker alcohol dan de gemiddelde Europeaan, maar consumeren wel een kleinere hoeveelheid per keer. Dat blijkt uit de zevende ronde van de European Social Survey, een bevraging in 15 landen, waaraan onderzoekers van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven meewerkten.

In vergelijking met de meeste Europese landen drinken opvallend veel Belgen regelmatig alcohol. 10% van de Belgen ouder dan 15 jaar, drinkt elke dag alcohol. 24% drinkt meerdere keren per week alcohol maar niet dagelijks. 17% drinkt nooit alcohol. "Vergeleken met de andere Europeanen komen Belgen op de tweede plaats wat betreft frequent alcoholgebruik", aldus Sara Barbier van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek KU Leuven. "Enkel Nederlanders zijn frequentere alcoholgebruikers."

"Deze resultaten liggen in de lijn van eerdere studies", zegt Marijs Geirnaert, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen. "Ondanks de gezondheidsrisico's is alcohol een bijzonder sterk aanvaard genotsmiddel in onze samenleving. 10% dagelijkse drinkers is veel. Minimaal 2 alcoholvrije dagen per week is een aanvaardbare grens voor een verantwoordelijk alcoholgebruik. Het is belangrijk om mensen te blijven sensibiliseren om verantwoordelijk om te gaan met alcohol."

Kleinere hoeveelheden

Op een weekdag (maandag - donderdag) drinkt 66% van de Belgen alcohol. Gemiddeld drinken zij 27 gram alcohol, wat overeenkomt met 3 pintjes. Tijdens het weekend (vrijdag-zondag) drinkt 81% van de Belgen alcohol. De geconsumeerde hoeveelheid alcohol stijgt dan naar gemiddeld 41 gram alcohol.

"De meerderheid drinkt een kleine tot gemiddelde hoeveelheid alcohol", zegt Barbier. "Een kleine groep drinkt een extreem grote hoeveelheid. Dat trekt het gemiddelde sterk omhoog, wat voor een vertekend beeld zorgt. Om de resultaten te kunnen vergelijken met andere studies werken we met een aangepast gemiddeld. Dat is het gemiddelde zonder de 10% extreemste drinkers. Het gemiddelde bedraagt dan 20 gram op een weekdag en 30 gram tijdens het weekend. Met deze gemiddelden komen we op de 10de (week) en 11de (weekend) plaats wat betreft de hoeveelheid alcohol die we per gelegenheid drinken. Zowel in week als in het weekend worden de grootste hoeveelheden alcohol gedronken in Ierland (in de week 51 gram, in het weekend 70 gram) en in Tsjechie (in de week 42 gram, in het weekend 57 gram)".

Drankpatronen in Europa

Er zijn duidelijke verschillen in de drankpatronen van de Europese landen. In Belgie, Frankrijk en Nederland drinkt men vaker, maar wel kleinere hoeveelheden dan gemiddeld. In Ierland, Tsjechie en Noorwegen drinkt men dan weer minder frequent, maar wel grotere hoeveelheden dan gemiddeld.

Deze resultaten blijken uit gegevens die verzameld werden in het kader van de European Social Survey. Daarbij werden meer dan 28 000 personen uit 15 landen, waarvan 1769 uit Belgie, bevraagd. Meer informatie en vrij verkrijgbare data op www.europeansocialsurvey.org.