Onderzoek Optimalisatie A4 bij Leiden verloopt voorspoedig

Onderzoek optimalisatie A4 bij Leiden verloopt voorspoedig

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 08 december 2015- Laatste update: 08 december 2015 13:56 uur

De afgelopen zomer is Rijkswaterstaat gestart met een onderzoek om te onderzoeken met welke kleinschalige maatregelen de A4 bij Leiden geoptimaliseerd kan worden. Met name op het deel waar de snelweg gesplitst wordt in een hoofd- en parallelrijbaan staan er regelmatig files. Rijkswaterstaat onderzoekt met welke maatregelen de filevorming kan worden beperkt.

Het onderzoek bestaat uit drie stappen:

* De eerste stap is een analyse van de huidige situatie op basis van alle beschikbare (verkeers)gegevens, een verkeerspsychologisch onderzoek, een online-enquete onder de weggebruikers en een onderzoek naar herkomst en bestemming van de verkeersdeelnemers. Dit onderzoek en de online-enquete zijn begin september afgerond. De online-enquete is door meer dan 500 weggebruikers ingevuld.

* In de tweede stap komen de weggebruikers letterlijk aan het woord in drie bijeen-komsten: twee voor de `gewone' weggebruikers en een voor de (belangen)vertegen-woordigers, zoals gemeente Leiden, Leiderdorp, TLN, EVO en diverse lokale belangenbehartigers. Op basis van deze bijeenkomsten is de probleemanalyse aangescherpt en zijn suggesties gedaan om de doorstroming te optimaliseren. Deze bijeenkomsten zijn een verrijking op de al eerder verzamelde gegevens. Deelnemers hebben aangegeven de bijeenkomsten erg op prijs te stellen.

* Op dit moment wordt de derde stap uitgevoerd: bepalen van het definitieve pakket aan maatregelen. Waar nodig wordt de effectiviteit van de maatregelen met een verkeersmodel nader onderzocht. Dit leidt uiteindelijk tot het advies van Rijkswaterstaat aan de minister van Infrastructuur en Milieu. Naar verwachting zal de minister begin 2016 een beslissing nemen.

Bekijk voor meer informatie over het project de pagina A4: optimalisatie Leiden.