Volledige AOW-rechten voor oorlogsgetroffenen

Nieuwsbericht | 08-12-2015 | 14:34

Door Nederland (wettelijk) erkende oorlogsgetroffenen krijgen per 2016 overal ter wereld dezelfde AOW-rechten als in Nederland. Ook als deze AOW-gerechtigden in een land wonen waar Nederland geen sociale zekerheidsverdrag mee heeft. Normaal wordt in deze situaties de norm voor gehuwden uitgekeerd (maximaal 50% van het wettelijk minimumloon in plaats van 70% wettelijk minimumloon voor alleenstaanden).

Vanaf 1 januari 2016 krijgen erkende (alleenstaande) oorlogsgetroffenen in niet-verdragslanden echter ook recht op de norm voor alleenstaanden. Met dit besluit voert het kabinet een wens van de Tweede Kamer uit om een oplossing te bieden voor de overlevenden van de Holocaust die in door Israel bezet gebied (gaan) wonen. Reden is dat Nederland een ereschuld heeft bij deze specifieke groep AOW'ers.

Zoals in mei van dit jaar aan de Tweede Kamer is gemeld, blijven AOW-gerechtigden die op dit moment in door Israel bezet gebied wonen ook in de toekomst recht houden op hun huidige AOW-uitkeringsbedrag als hun situatie niet verandert. Dit betreft een overgangssituatie, omdat is geconstateerd dat tot dusverre onvoldoende helder is geweest welke gevolgen wonen in door Israel bezet gebied heeft voor de hoogte van de AOW-uitkering.

Mensen die vanaf 2016 een nieuwe AOW-uitkering krijgen, kunnen geen gebruik meer maken van de huidige overgangssituatie. Voor nieuwe AOW'ers in door Israel bezet gebied die geen erkend oorlogsgetroffene zijn, gelden dezelfde rechten als voor AOW'ers in andere gebieden waar Nederland ook geen verdragsrelatie mee heeft. Zij krijgen in alle situaties een uitkering volgens de norm voor gehuwden. Reden is dat Nederland in landen en gebieden waar het geen verdragsrelatie mee heeft, niet kan controleren of de AOW'er samenwoont of alleenstaand is. Een nieuwe AOW'er is daarbij iemand die op of na 1 januari 2016 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, verhuist naar door Israel bezet gebied of van wie de huishoudsituatie verandert.

De SVB zal hier uitgebreid over communiceren.