Werkgelegenheid in de reisbranche verschuift

Werkgelegenheid in de reisbranche verschuift

Voor het eerst sinds 2009 is de werkgelegenheid in de reisbranche licht gestegen (+3,2%). Dat blijkt uit de actuele cijfers en statistieken van het Reiswerk Dashboard. Die cijfers zijn gebaseerd op het arbeidsmarktonderzoek dat Reiswerk al jaren uitvoert binnen de reisbranche. Daaruit blijkt ook dat de functies in de reisbranche sterk verschuiven.

Reiswerk heeft op basis van haar jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek de arbeidsmarktcijfers van het Reiswerk Dashboard geactualiseerd. Uit de cijfers blijkt dat de branche de crisis achter zich lijkt te hebben gelaten. Voor het eerst sinds 2009 nam de werkgelegenheid in de branche licht toe met 3,2%. Het aantal vacatures is vorig jaar ook voor het eerst weer toegenomen. Verder is de interne dynamiek in de branche opvallend: 9,2% van de reisprofessionals stroomde door naar een andere functie, afdeling of vestiging van het bedrijf.

IFrame

Veranderde branche

Het Dashboard geeft een mooi beeld van de veranderingen in de branche. Zo is het aantal zelfstandige reisagenten gegroeid naar ruim 700. Het aandeel verkoopfuncties in de branche blijft dalen en functies op reisbureaus maken plaats voor nieuwe functies als yieldmanager, E-commercemanager, online marketeer en data-analist. De moeilijk vervulbare vacatures in de reisbranche zijn met name de ICT-functies.

"Dat is niet verwonderlijk, gezien de integratie van nieuwe technologie in de reisbranche. De veranderingen in de branche vragen om medewerkers die op de hoogte zijn van de technische mogelijkheden en nieuwe businessmodellen en die creatief, ondernemend en wendbaar zijn. De branche vraagt steeds meer om hoger opgeleide medewerkers: vorig jaar zijn er meer schoolverlaters met een hbo-diploma in de reisbranche ingestroomd dan met een mbo-diploma."

Rian Verkooijen, arbeidsmarktspecialist van Reiswerk

Veel jongeren aan het werk

Ook wat niet veranderd is komt in beeld. Zo is 41% van de reisprofessionals nog altijd jonger dan 35 jaar en dit is 5% hoger dan het landelijk gemiddelde. En de branche springt er ten opzichte van andere branches uit als het gaat om bevlogenheid en het lage ziekteverzuim. Maar liefst 95% van de reisprofessionals beveelt zijn of haar werk bij anderen aan. En 90% van de mensen die werkzaam zijn geweest in de reisbranche overweegt om terug te komen in de branche. Cijfers waar we als reisbranche trots op kunnen zijn!

Alle cijfers en overzichten over de arbeidsmarkt in de reisbranche en het filmpje zijn te vinden op http://www.reiswerk.nl/dashboard.

Link: http://www.reiswerk.nl/dashboard