Cao-overleg mbo uitgesteld tot half januari

Opnieuw is het overleg voor een nieuwe cao middelbaar beroepsonderwijs (mbo) uitgesteld. Half januari 2016 praten de bonden en de werkgevers verder. Dat hebben de partijen samen afgesproken omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de hoogte van de pensioenpremie voor 2016. "Zolang dat onzeker is, kunnen we niet goed onderhandelen", zegt Ben Hoogenboom, vicevoorzitter van de AOb.

Het cao-overleg is eerder ook al uitgesteld. Eigenlijk was er een nieuw overleg gepland voor deze week omdat de onderwijsbonden en werkgevers rekenden op duidelijkheid over de hoogte van de pensioenpremies. Het ABP-bestuur besloot eind november tot een verlaging van de pensioenpremie, maar houdt de mogelijkheid open om de premie vanaf 1 april 2016 te verhogen. Dat besluit neemt het ABP pas eind januari.

Ook hoopten de bonden en werkgevers op een reactie van het kabinet op de gezamenlijke brief waarin om volledige compensatie wordt gevraagd van het kabinet bij een eventuele verhoging van de pensioenpremie.

Onduidelijkheid

Over al deze zaken is nog steeds geen duidelijkheid. Daardoor weten de partijen niet of de loonsverhoging voor 2016 mogelijk is. "Het is teleurstellend, want dit belemmert het overleg", zegt Hoogenboom. "Onze leden zitten hierdoor langer in onzekerheid en weten niet waar ze aan toe zijn."