Nieuwe boost voor samenwerking in zorg

De samenwerking in de zorg in Fryslan krijgt een impuls. Drie projecten krijgen subsidie van de provincie omdat ze nieuwe samenwerkingsvormen stimuleren in de zorgsector. Het gaat om de projecten `seker en sun', `mijn huis past' en `loopbaan- en mobiliteitsportal'. In totaal is er EUR 725.300,- mee gemoeid.

Seker en sun

Door veranderingen in de bevolkingssamenstelling komt er vraag naar meer en andere zorg. Daardoor is een andere invulling nodig van functies en opleidingen, om aan de stijgende zorgvraag in 2030 tegemoet te komen. Het project `seker en sun' kijkt welke beroepen en opleidingen nodig zijn voor de nieuwe zorgvraag.

In `seker en sun' komen zorgarrangementen tot stand, die kunnen varieren van functioneringsproblemen of problemen met eigen regie tot zware vormen van dementie. Uit deze zorgarrangementen volgt een advies over de benodigde vaardigheden van professionals en burgers. Het onderwijs wordt gevraagd die competenties op te nemen in hun (nieuwe) opleidingen. Het project wordt uitgevoerd door de Academische Werkplaats, Venturaplus en Zorgbelang. De subsidie bedraagt maximaal EUR 507.800,-.

Mijn huis past

Ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen. Vaak kan dat, maar zijn daarvoor wel aanpassingen nodig in de woning. Met `mijn huis past' wil Mienskipssoarch een werkwijze ontwikkelen waarmee gemeenten huiseigenaren daarin kan ondersteunen. Dat gaat bijvoorbeeld om duidelijk in beeld te krijgen wat er nodig is en welke voorzieningen al beschikbaar zijn. Maar ook wordt het MKB gevraagd om mee te zoeken naar nieuwe oplossingen voor problemen. Dat biedt de ondernemers kansen om te innoveren. `Mijn huis past' ontvangt maximaal EUR 187.500,- subsidie. De totale kosten zijn EUR 242.500,-

Loopbaan- en mobiliteitsportal

De zorg kampt met krapte op de arbeidsmarkt. Een betere match tussen vraag en aanbod kan zorgen voor verlichting. De portal wil ervoor zorgen dat de juiste professionals sneller op de juiste plek komen. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zorg op peil blijft. De portal is vooral gericht op het stimuleren van vrijwillige verandering van functie en de omscholing van professionals. Het project start eind 2015 en duurt een heel jaar. De subsidie bedraagt EUR 30.000,- op een totaal van EUR 96.661,-. De portal is een initiatief van Venturaplus.