AOb oneens met verkenner Van de Donk

De AOb is het niet eens met de conclusies die verkenner Wim van de Donk trekt in zijn adviesrapport over de vastgelopen cao-onderhandelingen in het onderwijs. Van de Donk, commissaris van de koning in Brabant, is aangesteld om het kabinet, FNV en werkgevers dichter bij elkaar te brengen. Hij schrijft in zijn advies dat de cao-onderhandelingen in het onderwijs in een vergevorderd stadium zijn op basis van het loonakkoord overheidspersoneel en dat de AOb, vertegenwoordigd door de FNV, meeonderhandelt. Dat klopt niet, schrijft AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen in een brief aan Van de Donk. De bond vindt juist dat het akkoord te veel onvolkomenheden bevat.

Vorige week kwam verkenner Van de Donk met het advies dat de FNV, de andere vakbonden en het kabinet weer samen verder moeten praten om tot een oplossing te komen voor het loonakkoord overheidspersoneel. Dat akkoord ondertekende de FNV in juli niet, omdat er veel vraagtekens waren bij de haalbaarheid van het voorstel om de lonen met 5,05 procent te verhogen. Het akkoord leunde te veel op de verlaging van de pensioenpremies. Het was niet goed doorgerekend.

Verheggen schrijft dat de AOb dat akkoord juist helemaal niet als uitgangspunt neemt bij de onderhandelingen. Het akkoord zet het cao-traject onder druk. `De AOb betreurt het dat in uw verkenning de situatie in de onderwijssectoren anders is voorgespiegeld dan de werkelijkheid laat zien.'