Mooie praatjes, maar ouderen niet geholpen

Het kabinet wekt de indruk dat de ouderen opnieuw EUR 100 miljoen lastenverlichting krijgen, maar wat afgepakt dreigde te worden, wordt ook afgepakt. Alle mooie praatjes van het kabinet ten spijt gaan de ouderen er in 2016 niet structureel op vooruit.

Dat standpunt heeft de Eerste Kamerfractie van 50PLUS woensdag 9 december naar buiten gebracht naar aanleiding van het akkoord dat met D66 is bereikt. De ouderen delen nauwelijks mee in de grote structurele lastenverlichting die vooral voor de werkenden geldt, vindt de fractie.

Daar komt bovenop dat 50PLUS ontdekt heeft dat op 9 december een besluit van de minister van VWS in de Staatscourant is gepubliceerd waarbij de inkomensafhankelijke zorgpremie met 0,65% wordt verhoogd. Een verhoging van 15% ten opzichte van de huidige 4,85%. Dat betekent een structurele lastenverzwaring voor ouderen van EUR 275 miljoen. Deze verhoging op zichzelf betekent een structurele koopdrachtdaling van 0,7% voor alle gepensioneerden, ook voor hen met een laag pensioen. Voor de zelfstandigen betekent dezelfde premieverhoging van 0,65% een lastenverzwaring van EUR 120 miljoen. Van deze inkomensafhankelijke zorgpremie hebben de werknemers geen last omdat de werkgever deze betaalt.

Daarbij komt nog dat de Ouderentoeslag in box 3 in 2016 wordt afgeschaft hetgeen ook tot een belastingverzwaring van EUR 135 miljoen leidt. Naast deze afschaffing vervalt daardoor per 1 januari 2016 de huurtoeslag van maximaal EUR 4.000 die voor 18.000 huishoudens geldt. 50PLUS benadrukt dat deze lastenverzwaringen komen bovenop de pensioenen die al jaren niet worden geindexeerd en ook in de komende jaren niet zullen worden geindexeerd en soms zelfs gekort zullen worden.