Andijkers voorkomen ramp


In de nacht van 13 januari 1916 raast een noordwesterstorm over Nederland. De dijk van de Zuiderzee breekt op veel plaatsen door. Maar niet bij Andijk: een groep dorpelingen voorkomt ternauwernood een ramp, die verwoestende gevolgen had kunnen hebben voor heel Westfriesland.

Stormnacht 13 januari 1916 in AndijkPrecies 100 jaar later staan we stil bij deze heldendaad. Op 13 januari 2016 onthult burgemeester Frank Streng naast het Poldermuseum een monument. Dit geeft ons voor altijd een tastbare herinnering aan die bange nacht en het heldhaftig optreden van de
Andijkers. Vooraf aan de onthulling is er naast het Poldermuseum een theatervoorstelling. Die voert ons terug naar 1916. Tot slot wordt die avond de vernieuwde uitgave van het boek "De bange januarinacht" van Peter Ruitenberg gepresenteerd.

Expositie

In de maanden na 13 januari 2016 is er in Andijk nog veel meer te zien en te beleven. Vanaf 17 januari kan iedereen bijvoorbeeld de expositie over dijk- en waterbeheer in het verleden, het heden en de toekomst bezoeken. Het poldermuseum is in de wintermaanden alleen op zondag open.

Stichting DeBuurtOp Andijk, het Poldermuseum Andijk en de gemeente Medemblik organiseren alle activiteiten. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.poldermuseum.nl