Nog steeds te veel doden en zieken als gevolg van werk


* 09-12-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

In Nederland gaan ieder jaar ruim 3.700 mensen dood als gevolg van hun werk en krijgen 20.000 nieuwe werknemers een beroepsziekte. Dat moet veranderen.

Om daar iets tegen te doen heeft de FNV in mei 2000 het Bureau Beroepsziekten opgericht. Dit bureau claimt de schade bij de werkgever voor FNV-leden die als gevolg van hun werk ziek of arbeidsongeschikt zijn geworden.

In totaal 17 miljoen euro uitgekeerd

Vandaag wordt stilgestaan bij het 15-jarig met een symposium in de Burcht in Amsterdam.

Sinds de oprichting heeft het bureau bijna 1000 keer een bedrijf aansprakelijk gesteld. In ruim 500 gevallen leidde dit tot een regeling en een totaal bedrag aan uitbetalingen van ruim 17 miljoen euro. Gemiddeld gaat het om bedragen van EUR33.560 per persoon. Het hoogste uitgekeerde bedrag is
EUR650.000,-

De meest voorkomende beroepsziekten waarvoor een regeling is getroffen zijn aandoeningen aan het bewegingsapparaat (nek, schouders, rug, heupen, knieen), ziekte als gevolg van giftige stoffen en psychische aandoeningen, met name burnout.

200 zaken lopen nog, 40 mensen zijn overleden voordat de schade kon worden geregeld.

Doodsoorzaak bij beroepsziekten

De beroepsziekte waaraan jaarlijks de meeste mensen overlijden is kanker. Dit zijn bijna 2200 gevallen per jaar, waaronder 500 gevallen van asbestkanker (mesothelioom).

Daarna volgen ziekten van de ademhalingswegen (1000 per jaar). Door hart- en vaatziekten als gevolg van het werk overlijden elk jaar nog eens ruim 500 mensen.

De FNV gaat door tot het gaatje

Marian Schaapman, directeur van BBZ FNV:

`Ons werk is een kwestie van lange adem. Uiteindelijk wil ons bureau zichzelf overbodig maken, door de schadevergoeding voor een beroepsziekte zo op te drijven dat preventie goedkoper wordt voor werkgevers. Maar we zien steeds vaker dat bedrijven en verzekeraars met hun advocaten de zaak zo
lang mogelijk rekken, in de hoop dat de claim vanzelf weg gaat. Dan hebben ze aan ons een hele slechte. Want dankzij de steun van de FNV kunnen wij doorgaan tot het gaatje.'

Schade en preventie beter regelen

Tijdens het symposium buigen deskundigen van binnen en buiten de FNV zich over de vraag hoe preventie van beroepsziekten en compensatie voor de schade voor werknemers beter kan worden geregeld.

Op dit moment kan bij een beroepsziekte eigenlijk alleen de individuele werknemer proberen een schadevergoeding te krijgen, al dan niet met steun van de bond. Hij of zij moet daarvoor vaak lang procederen, als het al lukt. De FNV wil hiervoor in de plaats een veel eenvoudigere en snellere
regeling.

Verplichte beroepsrisicoverzekering

Bedrijven moeten verplicht worden om voor hun werknemers een beroepsrisicoverzekering af te sluiten. Wanneer iemand last krijgt van een beroepsziekte, moet hij of zij hierop een beroep kunnen doen voor een schadevergoeding. De medische beoordeling hiervan wordt onafhankelijk.

Daar bovenop kunnen cao-afspraken worden gemaakt over bepaalde ziektes die in bedrijfstak een veel voorkomen of over hogere schadevergoedingen.