Onderhandelingen cao ODV Maritiem zijn gestart | CNV Dienstenbond


Onlangs heeft CNV Dienstenbond een eerste orienterend gesprek gehad over de nieuwe cao voor ODV Maritiem. Volgende week gaan we weer rond de tafel om verder te onderhandelen. Hieronder treft u onze voorstellen voor de nieuwe cao periode.

Drie hoofdthema's

Onze voorstellen centreren zich rond drie thema's:
o Fatsoenlijk en voldoende werk: afspraken over kwaliteit en kwantiteit van werkgelegenheid;
o Duurzame inzetbaarheid: aandacht voor de ontwikkeling, gezondheid en het werkplezier van werknemers;
o Waardig inkomen: aandacht voor een reele loonsverhoging, behoud van een goede pensioenregeling en herstel van de opbouw en duur van de WW.

1. Looptijd

o CNV Dienstenbond stelt een looptijd voor van een jaar: van 1 januari 2016 t/m 31 december 2016. Een langere looptijd is bespreekbaar.

2. Loon

o De loonruimte is mede afhankelijk van de looptijd van de cao en het totale pakket aan afspraken/wijzigingen. De loonruimte dient zich (deels) te vertalen in een structurele loonsverhoging.
o CNV bespreekt graag de mogelijkheid een extra vergoeding op te nemen voor `last minute' oproepen.

3. Fatsoenlijk werk

o CNV Dienstenbond zet zich in voor banen met duurzaam perspectief. Daarom wensen wij in geen principe geen afwijkingen in de cao van de wettelijke ketenbepaling die de hoeveelheid en duur van tijdelijke contracten in een keten bepaalt, voordat er een dienstverband voor onbepaalde tijd
ontstaat. Gezien de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering zijn wij echter bereid een uitzondering te maken en aanvullende afspraken te maken mits deze passen binnen het kader van de gehele cao.

o CNV Dienstenbond zet zich in voor werkgelegenheidsafspraken voor groepen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Dat geldt o.a. voor starters en voor ouderen die na ontslag weer moeilijk aan de slag komen, maar ook voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten.

o Reeds langere tijd is er gewerkt aan een nieuwe beloningsstructuur. We zien graag dat het nieuwe loonhuis in 2016 wordt ingevoerd.

4. Duurzame inzetbaarheid

o CNV Dienstenbond is er een voorstander van dat werknemers beschikken over een persoonlijk budget dat kan worden aangewend om de inzetbaarheid te vergroten.

o De aanpak van werkdruk wordt een steeds belangrijker thema; de balans tussen werk en prive staat onder druk. CNV Dienstenbond wil daarom afspraken maken om de werkdruk te verminderen, bijvoorbeeld door werknemers zo veel mogelijk zeggenschap te geven over hun werktijden.

o CNV Dienstenbond stelt voor dat werknemers van 55 jaar of ouder niet langer verplicht worden nachtdiensten te draaien.

5. WW

o CNV Dienstenbond wil graag in overleg treden over de mogelijkheden om duur en hoogte van de WW binnen de sector te handhaven. Wij stellen de volgende tekst op te nemen in de cao:

"Cao-partijen spreken af dat de duur en de opbouw van de WW en de WGA worden gerepareerd conform de afspraken die hierover in het Sociaal Akkoord van april 2013 en in de brieven van de Stichting van de Arbeid (d.d. 24 december 2013, 11 juli 2014, 17 april 2015 en 24 november 2015) zijn
gemaakt. Cao-partijen schatten in dat de private aanvullende WW/WGA in 2016 en 2017 0,2% van het SV-loon kost. Werknemers nemen de volledige premie voor hun rekening. Cao-partijen spreken af zich aan te zullen sluiten bij de op te richten nationale private uitvoerder voor de aanvullende
private WW/WGA, zodra deze bekend is. De nationale uitvoerder zal een uniforme regeling voor alle werknemers introduceren en voorleggen aan decentrale cao-partijen. Deze regeling nemen cao-partijen een op een over. De looptijd van deze afspraak bedraagt 5 jaar. De afspraak wordt in een aparte
cao vastgelegd. Tussentijdse wijzigingen en de premiestelling worden door cao-partijen bekrachtigd."

6. Naleving CAO

o CNV Dienstenbond maakt graag afspraken om de naleving van de cao te controleren en verbeteren. Preventie speelt hierbij ook een belangrijke rol: werknemers moeten op een eenvoudige en bereikbare manier toegang hebben tot informatie over de rechten die de cao geeft.


7. Internationale collegialiteit

o CNV Dienstenbond heeft niet alleen aandacht voor werknemers in Nederland. In het kader van internationale collegialiteit steunen wij projecten in het buitenland die erop gericht zijn mensen in staat te stellen zelf hun inkomen te verdienen en lokale vakbondsactiviteiten te ondersteunen.
Hiervoor spreken wij graag een bijdrage af.

Uiteindelijk gaat het om uw cao! Daarom horen wij graag uw opmerkingen en eventuele aanvullingen. Neem contact op met uw onderhandelaar Peter Bloemendaal: E: p.bloemendaal@cnvdibo.nl | T: 023-5670627

Terug