Salmonella gevonden in gourmetpakket


Salmonella gevonden in gourmetpakket

9 dec 2015

Wakker Dier heeft salmonella aangetroffen in een gourmetpakket van een Nederlandse supermarkt. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de betreffende supermarkt zijn ingelicht en gaan stappen ondernemen. Salmonella is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een
verminderde weerstand. Wakker Dier liet bacterieel onderzoek uitvoeren naar zeven gourmetpakketten die verschillende Nederlandse supermarktketens in de aanbieding hadden. Naast salmonella trof Wakker Dier in drie van de zeven pakketten vlees aan dat al duidelijk aan het bederven was. Eenmaal
werd een Listeriabesmetting geconstateerd en in vijf pakketten werd de poepbacterie gevonden. Rond Kerst volgt de uitslag of er ook multiresistente bacterien op het vlees aanwezig waren. Bij gourmetten wordt vlees vaak niet goed verhit, waardoor de kans op voedselvergiftiging groter is. Wakker
Dier: "supermarkten moeten stoppen met reclame maken voor gourmetpakketten waarvan zij kennelijk niet in staat zijn om de veiligheid te garanderen".

Salmonella in hamburger

Salmonella kan door `mestbezoedeling' op vlees terechtkomen en via deze weg mensen infecteren. De bacterie kan diarree, koorts en buikpijn veroorzaken. In heel ernstige gevallen kunnen mensen aan een salmonella-infectie overlijden. Jaarlijks krijgen zo'n 44 duizend mensen symptomen van
salmonellabesmetting, vaak door het eten van besmet vlees. Wakker Dier vond de salmonella op hamburgers, hierop mag salmonella volgens de wet niet voorkomen.


(Bijna) bedorven vlees

Naast een salmonellabesmetting, blijkt bij 4 van de 27 geteste vleesproducten (15%) het bedervingsproces al duidelijk ingezet. De betreffende stukjes vlees hadden een kiemgetal van 17 miljoen (varkenssaucijs), 32 miljoen (runderlapje), 33 miljoen (chipolata worstje) en maar liefs 200 miljoen
(runderhamburger). Bij een kiemgetal hoger dan 10 miljoen wordt de kwaliteit van het vlees als twijfelachtig tot bedorven beschouwd.


De poepbacterie E. coli

Ook de bekende E. coli poepbacterie is vijf keer aangetroffen in de gourmetpakketten. E. coli bacterien komen veelvuldig voor in de darmen van dieren en mensen. Het is niet verboden om vlees met E. coli bacterien te verkopen, mits de hoeveelheid bacterien beperkt blijft tot minder dan 500
`kolonievormende eenheden per gram' (kve per gram). Want wanneer het product goed wordt verhit, wordt je er niet ziek van. Wel is het vaak een teken dat er bij het slachten ontlasting op het vlees terecht is gekomen. In een uitzending van Zembla in 2013 werd duidelijk dat de veelvuldige
mestbezoedeling mede wordt veroorzaakt door de lage prijzen in de supermarkt: de slachtlijnen gaan te snel om hygienisch te werken. In de steekproef van Wakker Dier werd op 5 van de 27 producten (18,5%) een bezoedeling tussen de 10 en 150 kve per gram aangetroffen.


Listeria monocytogenes in runderhamburger

Eenmaal, op een runderhamburger, is Listeria monocytogenes aangetroffen met een concentratie van 10 kve per gram. Deze bacterien kunnen leiden tot een voedselinfectie. Jaarlijks worden in Nederland 45 tot 60 personen ziek van een Listeria besmetting, waarvan 15 tot 20 overlijden. Een product
mag volgens de NVWA op moment van consumptie (dus na het bakken) niet meer Listeria monocytogenes bevatten dan 100 kve per gram.


Opzet onderzoek gourmetpakketten

Voor dit onderzoek kocht een onafhankelijk monsterbureau zeven gourmetschotels zonder dierenwelzijnskeurmerk die bij zeven Nederlandse supermarkten in de aanbieding waren. Een voedseltest-bureau voerde vervolgens per schotel een indicatieve laboratoriumanalyse uit op 3 of 4 verse,
niet-voorgegaarde, vleessoorten. In totaal ging het om 27 monsters van verschillende soorten gourmetvlees. Verdere resultaten over mogelijke besmetting met campylobacter of resistente bacterien volgen na de Kerst.

Eerder onderzoek BBQ-pakketten

Eerder dit jaar vond Wakker Dier in BBQ-pakketten vijf producten die duidelijk aan het bederven waren alsmede vier E. coli besmettingen. In totaal werden toen 21 monsters genomen. In 2014 ontdekte Wakker Dier bij een steekproef met elf soorten BBQ-vlees vier multiresistente ESBL-producerende
bacterien ontdekt en drie keer een te hoog kiemgetal (23-47 miljoen kve/gram).


Geschrokken

Wakker Dier is geschrokken dat voor de derde keer zoveel bacterien worden aangetroffen bij een steekproef. Vandaag spreekt de Directeur Generaal van de NVWA in de NRC Next zijn zorgen uit over de snelle slachtlijnen en de druk in de keten door de stuntende supermarkten. Juist bij BBQ- en
gourmetvlees mag van supermarkten extra hygiene verwacht worden, omdat consumenten bij het barbecueen en gourmetten niet altijd even hygienisch werken: ze zetten het vlees vaak een tijd buiten de koelkast, gebruiken dezelfde vork voor rauw en gebakken vlees en verhitten het vlees niet altijd
goed.


<<