MSD: Cao 2016: een goed resultaat!


MSD: Cao 2016: een goed resultaat!

Geplaatst op 09 december 2015
[IMG]

Om te beginnen willen we leden en niet-leden bedanken voor de geweldige inspanningen om dit cao overleg naar een acceptabel einde te leiden. Mede dankzij de aanhoudende bijdragen is het ons gelukt om MSD te overtuigen dat hun voorstellen op geen enkel draagvlak konden rekenen.

Ultieme poging

Het heeft lang geduurd voordat MSD inhoudelijk reageerde op onze open brief van 21 oktober j.l. die door meer dan 1000 medewerkers (al dan niet digitaal) ondertekend werd!

In deze open brief hebben we als vakbonden bij MSD een laatste aanbod gedaan om de cao onderhandelingen weer vlot te trekken. Namelijk: alle voorstellen van beide kanten van tafel, een verlenging van de cao met een loonsverhoging en starten met een gezamenlijke studie naar de problemen en
oplossingen van duurzame inzetbaarheid. Een studie zonder voorwaarden vooraf en een studie waarbij zowel rekening gehouden wordt met de belangen van bedrijf als de belangen van medewerkers.

Bij het overleg op 23 november bleek dat de toenemende onrust en actiebereidheid onder de medewerkers en de groei van het aantal vakbondsleden er toe geleid had dat MSD de afweging heeft gemaakt om op het voorstel van de onderhandelingsdelegatie van de vakbonden in te gaan. MSD vond het
voorstel uit onze open brief inderdaad een constructieve oplossing. Kortom: MSD ging akkoord met onze voorstellen!

Inhoud onderhandelingsresultaat

* Verlenging van de cao met 1 jaar (tot 1 januari 2017);
* Een merit van 2,5% (zie voor de vertaling hiervan in de merit matrix de publicatie van MSD);
* Een gezamenlijke studie van de vakbonden en MSD naar duurzame inzetbaarheid met als doel te komen tot voorstellen die leiden tot oplossingen die zowel recht doen aan het bedrijf als aan de medewerkers.
* Voorstellen uit deze studie worden meegenomen in de onderhandelingen voor de cao van 2017.
* Een paar wijzigingen op basis van wijzigingen in de wet, het landelijk sociaal akkoord tussen werkgevers en vakbonden en het vastleggen van afspraken die tijdens de looptijd van de huidige cao zijn gemaakt.
* De afspraak dat er tijdens de looptijd van de cao geen ATM trajecten gestart zullen worden met als doel om tot goedkopere roosters te komen.

Lees hier de tekst van het onderhandelingsresultaat, en een eerste omschrijving van
de ambitie van de gezamenlijke studie en lees hier de protocolafspraken.

De vakbondsleden hebben het laatste woord

We zijn blij dat alle kaderleden van de betrokken vakbonden zich kunnen vinden in het huidige onderhandelingsresultaat. Dit onderhandelingsresultaat wordt aan de leden van de vakbonden ter goedkeuring voorgelegd.

Stemadvies

De kaderleden van de gezamenlijke vakbonden adviseren de leden akkoord te gaan met dit resultaat, omdat:

* MSD de onrust onder de medewerkers ter harte heeft genomen en de verslechteringsvoorstellen compleet van tafel heeft gehaald;
* MSD bereid is tot een gezamenlijke studie waarin allereerst gezamenlijk bepaald wordt wat de problemen zijn en er gezocht gaat worden naar oplossingen die recht doen aan beide partijen. Bovendien voorstellen die voor 2017 ter goedkeuring aan de leden worden voorgelegd bij de volgende cao
onderhandelingen.
* De merit van 2,5% een budget voor loonsverhogingen is zonder dat er elders in de cao iets voor ingeleverd moet worden.

Openbare ledenvergaderingen

Voordat de stemming opengesteld wordt, worden er toelichtende ledenvergaderingen gehouden, want we kunnen ons voorstellen dat er nog vragen en/of opmerkingen zijn over het resultaat.

Je bent van harte welkom op:

Maandag 14 december
10.00 uur Boxmeer - Bedrijfskantine
16.00 uur De Bilt - Bedrijfskantine

Dinsdag 15 december
15.00 uur Haarlem - Frans Hals zaal

Donderdag 17 december
13.30 uur Oss - Kleine Broodhuys
15.15 uur Oss - Kleine Broodhuys
17.15 uur Oss - Kleine Broodhuys

De vergaderingen zijn openbaar, dus ook niet leden zijn van harte welkom!

Informatie:

Voor informatie kun je terecht bij Marco Vallebella

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Chemie
Geplaatst in: Actueel Nieuws