Wijzigingen eigen bijdrage Wmo


Publicatiedatum:
woensdag 09-12-2015
Per 1 januari 2016 verlaagt de gemeente de tarieven op basis waarvan het Centraal Administratiekantoor (CAK) de eigen bijdrage voor de Wmo-voorzieningen vaststelt.
De eigen bijdrage is afhankelijk van leeftijd, gezinssamenstelling, inkomen, vermogen en de zorgkosten. In 2015 werden per aanbieder verschillende tarieven gehanteerd voor de berekening van de eigen bijdrage. De gemeente heeft ervoor gekozen in 2016 vaste tarieven per zorgsoort vast te
stellen. Daarmee maakt het niet meer uit van welke aanbieder iemand zorg krijgt. Zie hieronder. Voor Kerst ontvangen alle inwoners die te maken krijgen met de gewijzigde tarieven voor de eigen bijdrage hierover een brief van de gemeente.


Inkomensafhankelijke eigen bijdrage

Volgend jaar moet ook een bijdrage worden betaald voor vervoer van en naar de dagbesteding. Verder wordt met ingang van 1 januari 2016 de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage weer ingevoerd. Deze was in 2015 eenmalig geschrapt ter compensatie van de opheffing van de Wet tegemoetkoming
chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten kunnen voor 2016 een aanvullende collectieve ziektekostenverzekering afsluiten bij Zorg en Zekerheid. De gemeente betaalt hieraan 600 euro per persoon mee. Zie Haarlemmermeer.nl/zorgverzekering.


De tarieven

Voor de meeste voorzieningen betaalt u een eigen bijdrage. Hoeveel? Dat is afhankelijk van:


* uw inkomen en vermogen (en eventueel van uw partner);
* uw gezinssamenstelling (bent u alleen of woont u samen);
* uw leeftijd (heeft u de pensioengerechtigde leeftijd of nog niet);
* de zorgkosten.


De zorgkosten zijn afhankelijk van de soort zorg die u krijgt en de omvang van de zorg. In 2016 worden de zorgkosten berekend aan de hand van de volgende tarieven:


* informele zorg (pgb): EUR 20, - per uur;
* begeleiding bij gestructureerd huishouden: EUR 19, - per uur;
* begeleiding: EUR 32, - per uur;
* dagbesteding: EUR 23, - per uur;
* vervoer van en naar dagbesteding: EUR 5,- per keer;
* kortdurend verblijf: EUR 65, - per etmaal.


U betaalt een eigen bijdrage voor alle maatwerkvoorzieningen die onder de Wmo vallen (zoals een scootmobiel of begeleiding). De eigen bijdrage geldt niet voor:


* rolstoelen
* voorzieningen voor kinderen tot 18 jaar, met uitzondering van woningaanpassingen
* collectieve voorzieningen, zoals de Meertaxi


U betaalt de eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Meer informatie over de eigen bijdrage vindt u op de website van het CAK. Daar vindt u ook een rekenmodule waarbij u uw maximale periodebijdrage kunt berekenen.