International Queer & Migrant Film Festival

Amsterdam, november 2015

Persbericht: International Queer & Migrant Film Festival

Van 9 t/m 15 december vindt de eerste editie plaats van het International Queer & Migrant Film Festival in De Balie en De Meervaart (Amsterdam), hierna reist het door naar Utrecht en Rotterdam. Het festival richt zich op het zichtbaar maken van films, fotografie en literatuur rond seksuele diversiteit in migrantengemeenschappen. Het festival gaat de urgentie van de actualiteit en het debat niet uit de weg door internationale filmmakers, experts en activisten te betrekken bij nagesprekken en debatten.

Op 9 december gaat het festival van start met de belangwekkende Israëlische openingsfilm Oriented. De film volgt het leven van drie Palestijnse vrienden, die tijdens het Israël-Gaza conflict in 2014 hun nationale en seksuele identiteit onderzoeken. Ook staat de geruchtmakende documentaire I am gay and Muslim op het programma, een film die verboden werd verklaard op verschillende filmfestivals.

In het festival staan verschillende films geprogrammeerd uit herkomstlanden waar verschillende groepen Nederlanders nauwe banden mee hebben, zoals Turkije, Marokko en Suriname. Ook zijn er films geprogrammeerd die homoseksualiteit in de islamitische wereld belichten, uit onder andere Iran, Libanon en Syrië. In het programma is een vluchtroute opgenomen met films uit landen waar momenteel veel homoseksuele vluchtelingen vandaan komen.

Het festival bestaat naast film ook uit fotografie, debat en literatuur. Zo gaat de fotoserie Zenne over mannelijke buikdansers van fotografe Cigdem Yuksel in première, en geeft Tofik Dibi een presentatie over zijn recent verschenen boek Djinn en de reacties die dit heeft opgeleverd in de Marokkaanse gemeenschap. Boris van der Ham gaat met advocaat Erik Hagenaars in gesprek over asielzoekers die in Nederland een asielaanvraag indienen op basis van hun seksuele gerichtheid. Gedurende het festival volgen 40 jonge internationale filmmakers workshops over film, media en human rights in het kader van het door ons geïnitieerde Visionary Youth programma.

‘Oriented’ gaat op 9 december in Nederlandse première tijdens het International Queer & Migrant Film Festival. Aanvang: 20.00 uur.

Data : 9 t/m 13 december Amsterdam (De Balie & De Meervaart) 14 december Utrecht (Filmtheater ’T Hoogt) 15 december Rotterdam (LantarenVenster)

Meer info & tickets : www.iqmf.nl