International Queer & Migrant Film Festival maakt programma bekend

Persbericht, november 2015

International Queer & Migrant Film Festival maakt programma bekend

Van 9 t/m 15 december vindt de eerste editie plaats van het International Queer & Migrant Film Festival in De Balie en De Meervaart in Amsterdam, en daarna Rotterdam en Utrecht. Het festival richt zich op het zichtbaar maken van films, fotografie en literatuur rond homoseksualiteit in de islamitische wereld en migrantengemeenschappen in Nederland. Het festival gaat de urgentie van de actualiteit en het debat niet uit de weg door internationale filmmakers, experts en activisten te betrekken bij nagesprekken en debatten. We presenteren hier alvast een greep uit het programma en bekijk hier alvast de trailer.

Het festival wordt op 9 december officieel geopend door mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en de Amsterdamse wethouder voor Onderwijs en Diversiteit Simone Kukenheim. Het festival opent met de spraakmakende openingsfilm Oriented van Jake Witzenfeld. Oriented wordt pas in januari officieel uitgebracht in Nederland, maar wordt al vertoond op het International Queer & Migrant Film Festival. Oriented volgt het leven van drie Palestijnse vrienden, die tijdens het Israël-Gaza conflict in 2014 hun nationale en seksuele identiteit onderzoeken. Regisseur Jake Witzenfeld is na de vertoning via een skype-in aanwezig voor een Q&A met het publiek.

In het festival is veel aandacht voor de actuele vluchtelingendiscussie en homoseksuele, islamitische asielzoekers. Belangstellenden kunnen voorafgaand aan de openingsfilm deelnemen aan ‘Gast aan Tafel’, in dit programma schuift het publiek aan tafel met homoseksuele asielzoekers uit Syrië, Libanon, Iran en Oeganda. Daarnaast is het mogelijk om als bezoeker een passé partout te kopen voor ‘de Vluchtroute’, een selectie van 5 films die de bezoeker meevoert langs films uit islamitische landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Naast het filmprogramma heeft het festival ook speciale aandacht voor een uitgebreid debatprogramma ter verdieping van alle programmaonderdelen. Op 10 december organiseren we het debat over LHBT asielzoekers; een debat over de actuele situatie rond asielzoekers die naar Nederland komen en asiel aanvragen op basis van hun seksuele gerichtheid en/of ongelovigheid. Advocaat Eric Hagenaars duidt de situatie met ervaringen uit de praktijk en Boris Van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond) spreekt over ongelovigheid als reden om asiel aan te vragen.

Op 12 december wordt de film I am gay and Muslim vertoond en gaan de Marokkaanse homoseksuelen voor het eerst in op de vraag of hun leven is veranderd nadat de film internationaal uitkwam. Tijdens het debat over seksuele diversiteit in Marokkaanse kring (12 dec), gaan Marokkaanse LHBT-activisten in gesprek met moderator Boris Dittrich over de situatie van mensenrechten in Marokko. Ook schuiven enkele initiatiefnemers aan van de Marokkaanse boot die met gay pride 2016 mee gaat varen. Daarnaast vertelt Tofik Dibi in zijn boek presentatie (12 dec) over de gevolgen van zijn boek Djinn en wat de publicatie hiervan voor gevolgen heeft in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

Kortom, een divers programma met verschillende premières dat inzoomt op actuele kwesties. Het volledige programma is te vinden op: www.iqmf.nl