Training van het falende hart (Promotie) - Radboud Universiteit

woensdag 9 december 2015

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw MSc. N.M.M. Benda

Promotor(es) prof. dr. M.T.E. Hopman

Copromotor(es) dr. D.H.J. Thijssen, dr. A.P.J. van Dijk

Subtitel Exercising the failing heart. Effect of exercise interventions on fitness and cardiovascular function in heart failure patients

Beschrijving

Het is bekend dat fysieke fitheid een belangrijke voorspeller is voor de prognose van patienten met hartfalen. Benda onderzocht de effecten van een traditionele manier van trainen (op gemiddelde intensiteit) en een nieuw type hoogintensieve interval training, op fitheid, vaatfunctie en kwaliteit van leven bij patienten met hartfalen. Ze concludeert dat beide type training in staat zijn de fitheid te verbeteren bij deze patienten. Vanwege de belangrijke rol van inspanning bij hartrevalidatie en de algemene aanbevelingen van een actieve levensstijl, nemen steeds meer hartpatienten deel aan sportevenementen zoals loopmarsen. Dit soort duurinspanning van meerdere uren achtereen is geen vaste aanbeveling voor hartpatienten omdat nog grotendeels onbekend is wat de effecten van dit soort inspanning zijn op het cardiovasculaire stelsel. Benda onderzocht wat de effecten op de hartfunctie zijn van het lopen van 30-40 kilometer op een dag en drie opeenvolgende dagen bij gezonde personen en hartpatienten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Ze vond dat de hartfunctie van zowel hartpatienten en gezonde personen niet significant verslechterde ten gevolge van een dergelijke inspanning.

Biografie

Nathalie Benda (1984) studeerde Geneeskunde en Clinical Human Movement Sciences in Nijmegen waar ze in 2008 en 2011 haar masterdiploma's van behaalde. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit op de afdeling Fysiologie van het Radboudumc binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Health Sciences (RIHS). Vanaf augustus 2015 werkt Nathalie als arts-assistent op de afdeling Geriatrie in het Radboudumc.