Nederlandse leraar genomineerd voor Global Teacher Prize van 1 miljoen dollar

Nederlandse leraar Jelmer Evers in de top 50 shortlist voor de global teacher prize 2016

EMBARGO WEDNESDAY 09/12/2015 01.01 Dutch time

Jelmer Evers geeft les aan het UniC in Utrecht en is genoemd als een van de 50 kanshebbers op de Varkey Foundation Global Teacher Prize 2016 op globalteacherprize.org.

Deze prijs wordt voor de tweede keer uitgereikt en wordt veelal omschreven als de Nobelprijs voor leraren. Het prijzengeld van USD 1 miljoen is het hoogste in zijn soort.

De Global Teacher Prize is ingesteld als erkenning van één uitzonderlijke leraar die een uitmuntende bijdrage heeft geleverd aan het beroep en daarnaast om de belangrijke rol die leraren in de maatschappij spelen, in de schijnwerpers te zetten. Door duizenden verhalen van helden te vertellen, hebben we de levens van jonge mensen getransformeerd. De prijs is bedoeld om het bijzondere werk van miljoenen leraren uit de hele wereld tot leven te brengen. Er zijn uitdagingen met betrekking tot leraren in Nederland. In de Global Teacher Status Index van de Varkey Foundation uit 2013, toonden respondenten in Nederland minder respect voor hun hoofdleraren alhoewel het respect voor leraren positief was. Het was het op één na laagste resultaat in het onderzoek in 21 landen. De trend in de meeste andere landen was dat hoofdleraren aanzienlijk meer werden gerespecteerd.

De top 50 van leraren op de shortlist is gekozen uit 8000 nominaties en aanmeldingen uit 148 landen over de hele wereld. De top 50 shortlist bevat vertegenwoordigers uit 29 landen en door hun verhalen te vertellen, hoopt de Varkey Foundation dat het publiek zich zal mengen in enthousiaste debatten over het belang van leraren. De winnaar wordt in maart 2015 bekendgemaakt tijdens het Global Education and Skills Forum in Dubai.

Jelmer Evers, die in het eerste jaar van de prijs vorig jaar ook al in de top 50 shortlist stond, streeft ernaar holistisch onderwijs te geven en is een vooraanstaand hervormer geworden van het Nederlandse onderwijssysteem om de professionele positie van leraren te versterken en traditionele, gestandaardiseerde tests achterwege te laten. Hij werkt tevens aan de ontwikkeling van een internationaal netwerk voor leiderschap in onderwijs, ondersteund door drie boeken die hij heeft geschreven, waaronder 'Het Alternatief', een van de meest invloedrijke boeken over onderwijs in Nederland. Zijn boeken beschrijven een modern alternatief voor de op toetsen gebaseerde benadering van het vormgeven van onderwijsbeleid. Hij was tevens betrokken bij de ontwikkeling van een innovatieve lerarenopleiding waar leraren zullen worden getraind als ontwerpers en leiders.

Jelmers benadering van onderwijs leidt ertoe dat leerlingen zelf verantwoording dragen over hun opleiding en zorgt voor een persoonlijke leeromgeving. In zijn geschiedenislessen aan het UniC werkt hij met interdisciplinaire onderwerpen waarin leerlingen inhoud en vaardigheden over het onderwerp verwerven met uitdagingen uit het dagelijks leven en social media en gamificatie. Zijn examentools zijn gebruikt door duizenden leerlingen uit het hele land en vormen een verbonden K12 MOOC. Jelmer werd in 2012 genomineerd voor de titel Nederlandse Leraar van het jaar.

Sunny Varkey, oprichter van de Varkey Foundation, zegt:

"We zijn overweldigd door de enorme steun die de Global Teacher Prize in het eerste jaar kreeg. We proberen dit momentum vast te houden in ons streven om het beroep van leraar weer op de rechtmatige positie van een van de meest gerespecteerde beroepsgroepen van de maatschappij te zetten.

"De duizenden nominaties en aanmeldingen die we uit elke hoek van de wereld hebben ontvangen, getuigt van de prestaties van leraren en de enorme impact die ze op al onze levens hebben".

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zegt:

"Ik reken mijn leraren tot de meest invloedrijke personen in mijn leven. Leraren krijgen de taak om het potentieel van jonge mensen te stimuleren en hen te helpen uit te groeien tot productieve en verantwoordelijke leden van de maatschappij. Hun waarde valt nauwelijks te onderschatten.

"Ik juich de oprichting van de Global Teacher Prize toe, omdat die hun waarde erkent. De onderscheiding past bij mijn Global Education First Initiative, dat in 2012 werd gestart. Dit streeft ernaar momentum te geven aan de wereldwijde beweging om ieder kind naar school te laten gaan, de kwaliteit van onderwijs te verbeteren en internationaal burgerschap aan te moedigen."

Bill Gates, medevoorzitter van de Bill and Melinda Gates Foundation, zegt:

"We waren zo blij met het plan om de Global Teacher Prize in het leven te roepen. Ik wil daarin ook het leiderschap erkennen van Sunny Varkey, oprichter van GEMS Education, die met het idee voor deze prijs kwam en een fantastische partner is voor onze stichting."

Oscar-winnaar Kevin Spacey (acteur), die lid is van de Global Teacher Prize Academy die de uiteindelijke winnaar kiest, zegt:

"Toen ik begon, werd ik geïnspireerd door een oudere, meer ervaren acteur die vond dat ik professioneel acteur moest worden. Dat is het soort mentorschap en persoonlijke steun dat ieder jong mens nodig heeft om zijn of haar potentieel te realiseren.

"Het is dit soort motivatie en begeleiding dat leraren dagelijks aan hun leerlingen geven. En daarom steun ik de Global Teacher Prize van de Varkey GEMS Foundation. Hoeveel we ook in ons leven bereiken, we beginnen allemaal bij het begin, met een leraar in een klaslokaal. Zij die onderwijzen en hun talent en tijd toewijden aan het koesteren van het talent van anderen, verdienen ons respect en onze erkenning"

De leraren in de top 50 shortlist zijn inmiddels beoordeeld door een comité en de laatste tien kandidaten worden bekendgemaakt in februari 2016. Uit de tien finalisten wordt door een Global Teacher Prize Academy een winnaar gekozen. De tien finalisten zullen worden uitgenodigd naar Dubai te komen voor de uitreikingsceremonie tijdens het Global Education and Skills Forum (GESF) in maart volgend jaar. De winnaar zal hier live worden bekendgemaakt.

Meer informatie over de top 50 shortlist is vanaf woensdag 9 december hier te vinden: www.globalteacherprize.org. Om online deel te nemen aan het gesprek volgt u #TeachersMatter op: twitter.com/TeacherPrize en www.facebook.com/teacherprize

Einde