Kabinet moet onafhankelijke waarnemers uitnodigen bij referendum

Bontes / Van Klaveren

Kabinet moet onafhankelijke waarnemers uitnodigen bij referendum

09/12/2015Louis BontesKamervragen Louis, In de Kamer, Kamervragen Joram

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken over het verzoek om OVSE/ODIHR-waarnemers te laten observeren bij het aanstaande referendum.

1. Heeft u kennis genomen van de reactie van de OVSE/ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) op een verzoek om waarnemers te sturen*?

2. Hoe duidt u het gegeven dat er gevraagd is om OVSE/ODIHR-waarnemers toe te laten bij het aanstaande referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraine?

3. Deelt u onze visie dat, gezien het feit dat het de eerste keer betreft dat er gebruik wordt gemaakt van de Wet raadgevend referendum 2015 en verschillende gemeenten hebben aangegeven dat zij - ivm de kosten - minder stemlokalen open gaan stellen, de aanwezigheid van OVSE/ODIHR-waarnemers van meerwaarde is? Zo neen, waarom niet?

4. Bent u, daar het een voorwaarde is dat er een verzoek gedaan moet worden door de regering van een OVSE-lidstaat, bereid een formele uitnodiging te versturen om de OVSE/ODIHR dit referendum te laten observeren?

*Brief Burgercomite EU, 3 december 2015