Smaling op de klimaattop: dag 1, `The day after tomorrow'

SP-Kamerlid Eric Smaling is op de klimaattop in Parijs. Doel van de conferentie is een nieuw klimaatakkoord te bereiken. Dat moet in 2020 ingaan, wanneer het huidige verdrag (het Kyoto-protocol) afloopt. Voor de SP-site houdt Smaling een dagboek bij.

Eric Smaling op de klimaattop in Parijs

Dag 1: The day after tomorrow

`The day after tomorrow' heet hij. Veel meer dan de grafieken- en tabellenfilm van Al Gore (`An inconvenient truth') is deze van-dik-hout film uit 2004 bij mij blijven hangen. Hij geeft een schets van de gevolgen van de ultieme klimaatverandering: de Warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan kapt ermee. In een vloek en een zucht wordt het Noordelijk Halfrond steenkoud en onleefbaar. New York loopt onder water en deze keer hebben de mensen die bovenin de wolkenkrabbers zitten geluk: ze blijven boven het water, dat inmiddels ijs is. Zij die het overleven vragen (en krijgen!) uiteindelijk asiel in Mexico. De film hangt van de krankzinnigheden aan elkaar, maar hij is me altijd bijgebleven als voorbeeld dat we kleine, geleidelijke veranderingen de baas kunnen, maar dat je ondertussen zonder het te weten misschien een catastrofaal punt nadert. En daartoe zijn tienduizenden mensen neergestreken bij het oude vliegveld Le Bourget ten noorden van Parijs.

De massaliteit van de bijeenkomst staat me meteen tegen, dus ik vlucht na aankomst naar het Afrikaanse paviljoen. En daar is het meteen interessant: de Sahara- en Sahellanden willen tempo maken met zonne-energie, in Ethiopie wordt met een `diaspora-fonds'(van Ethiopiers overzee) een nieuwe waterkrachtcentrale gebouwd in de Nijl en Congo staat centraal vanwege het belang van de tropische regenwouden. Van staatssecretaris Dijksma krijgen wij te horen dat zij redelijk optimistisch is dat er een akkoord komt. Op dag 2 ga ik op zoek naar dat akkoord, en naar onze Europarlementarier Anne-Marie Mineur.

Betrokken SP'ers

Eric Smaling

Eric Smaling

Woordvoerder Milieu, Verkeer en Ontwikkelingssamenwerking