NVWA-discussie mag niet leiden tot hogere keuringskosten

Ga voortvarend aan de slag met het plan van aanpak voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en trek daar extra geld voor uit. Maar de discussie over de NVWA mag in geen geval leiden tot hogere keuringskosten voor boeren en tuinders.

Deze ultieme oproep heeft LTO Nederland vandaag gedaan op de Tweede Kamer in verband met het overleg dat morgen in het parlement wordt gevoerd over de NVWA. Wat LTO betreft is het hoogste tijd om de NVWA na tal van bezuinigingen en reorganisaties structureel te versterken.

10 Miljoen euro extra

LTO Nederland is teleurgesteld dat het amendement Dijkgraaf, waarin bij de begrotingsbehandeling was voorgesteld om 10 miljoen euro toe te voegen aan het NVWA-budget, gisteren bij de stemmingen is verworpen. Voor LTO is dit juist een stap in de goede richting. Geen extra middelen voor de NVWA is des te meer te betreuren, daar hiervoor brede bestaat in de Tweede Kamer.

Een sterke en goed functionerende voedsel- en warenautoriteit staat bij LTO hoog in het vaandel. Deze dienst ziet er immers op toe dat voedsel wordt geproduceerd binnen de wettelijke kaders voor voedselveiligheid en -kwaliteit. De dienst is derhalve essentieel voor de internationale reputatie van hoogwaardige Nederlandse voedselproducten. Een serie reorganisaties binnen de NVWA heeft hier volgens LTO niet aan bijgedragen.

Concurrentiepositie

Het debat mag, zo benadrukt LTO, in geen geval resulteren in hogere keuringskosten voor agrarische ondernemers, omdat de concurrentiepositie van de agrosector hierdoor wordt aangetast. Daar overheden in andere landen die kosten wel voor hun rekeningen nemen, plaatst de sector toch al op achterstand, aldus LTO Nederland.

09 december 2015