Aanslagen Parijs raken toerisme langdurig

Aanslagen Parijs raken toerisme langdurig

De aanslagen van 13 november in Parijs hebben een serieuze impact op reizen en toerisme. Zo wordt het visumvrij reizen naar de VS ingeperkt, kosten de aanslagen Air France-KLM vijftig miljoen euro en groeit de Franse economie minder dan verwacht.

Inreizen VS lastiger

Op dit moment mogen inwoners uit 38 landen zonder visum de VS binnen. Jaarlijks maken 20 miljoen mensen gebruik van dit zogenaamde Visa Waiver Program. Omdat de aanslagplegers paspoorten hadden uit die landen heeft het Huis van Afgevaardigden ingestemd met een voorstel om die regeling aan te scherpen. Zo moeten mensen die de afgelopen jaren een bezoek hebben gebracht aan landen als Syri* of Irak alsnog een visum aanvragen, moeten de landen verplicht informatie over mogelijke terroristen te delen met de Amerikaanse autoriteiten en moeten ze biometrische paspoorten gaan uitgeven.

Minder belangstelling voor Parijs

Air France-KLM merkte in november al direct het effect van de aanslagen op de boekingen. De luchtvaartmaatschappij schat het omzetverlies in november op 50 miljoen euro. Vooral Japanners en in mindere mate reizigers uit Noord-Amerika mijden Parijs. Het bedrijf denkt nog zeker drie tot zes maanden last te hebben van afnemende belangstelling voor Parijs. Hoewel de boekingen weer wat aantrekken, kan de achterstand niet meer worden ingelopen. Vooral de eerste dagen na de aanslagen zag de luchtvaartmaatschappij 'een fors lagere boekingenstroom'. Het Franse hotelconcern Accor verwacht een negatieve economische nasleep van de aanslagen van twee tot vier maanden. Ook in Parijs zijn de gevolgen nog steeds merkbaar. Restaurants en hotels draaien minder omzet en mensen nemen eerder een taxi of gebruiken de eigen auto.

Franse economie groeit trager

De Franse economie zal in het vierde kwartaal van dit jaar waarschijnlijk een iets zwakkere groei laten zien dan eerder gedacht, door de impact van de terreuraanslagen in Parijs vorige maand. De groei komt naar verwachting uit op 0,3 procent, terwijl eerder op 0,4 procent werd gerekend.