Duizenden banen op de tocht bij Rabobank

TV | wo 09 dec 2015

Redactie Jan Salden

Verslag Guido Vermeulen

De 30.000 werknemers van de Rabobank in Nederland horen vandaag hoe de toekomst van de bank er de komende jaren uit ziet. En voor hoeveel medewerkers er ueberhaupt nog toekomst is.

Rabobank-topman Wiebe Draijer maakt vandaag meer bekend over de nieuwe strategie van de bank. De vakbonden vrezen daarbij voor een groot verlies aan banen. Er wordt rekening gehouden met een reorganisatie die vele duizenden personeelsleden hun baan kan kosten.

Rabobank-baas Wiebe Draijer wil met kostenbesparingen de winstgevendheid, en de kapitaalbuffers, verhogen. Het rendement van Rabobank zou nu te veel achterlopen ten opzichte van ABN Amro en ING. De afgelopen jaren reorganiseerden de grote Nederlandse banken al fors. Zo schrapte Rabobank in 2013 al eens 8.000 banen. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat het totale personeelsbestand van de bankensector sinds de crisis in 2008 met zo'n 25.000 vaste banen is gekrompen.

De aankondiging van de reorganisatie valt samen met een grote organisatiewijziging bij de Rabobank. De 106 lokale Rabobanken verliezen hun zelfstandigheid en hun eigen bankvergunning. Na de jaarwisseling gaat de bank door als een bank, met een vergunning. Daarmee komt er een einde aan het cooeperatieve model van de bank.

Volgens analisten is de koerswending noodzakelijk door de strenge eisen die toezichthouders DNB en ECB sinds de financiele crisis zijn gaan stellen aan de banken. De regelgeving en het toezicht bezorgt de Rabobank te veel bureaucratie, en kost daardoor simpelweg te veel geld.

In EenVandaag een gesprek met econoom en ex-Robeco topman Jaap van Duijn. Hij vindt het jammer dat de Rabobank het cooeperatieve model verlaat. Volgens hem wordt de bank door de veranderingen `een bank als alle anderen'. In de studio reageert voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie.