Boeren en waterschappen maken werk van betere waterkwaliteit

Dertig projecten uit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer klaar voor uitvoering

Boeren en waterschappen werken samen met de provincies en waterschappen aan schoner en voldoende water. Investeren in schoner water, een betere beschikbaarheid van water en een duurzaam watersysteem zijn niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van het eigen bedrijf, maar ook voor het milieu. Boeren nemen daarin hun verantwoordelijkheid en starten een groot aantal projecten om dit te bereiken. Zij doen dit vaak vanuit hun eigen gebied of streek en pakken daarmee de streekgebonden uitdagingen aan die er op het gebied van water liggen.

Dit blijkt uit een bundeling van dertig lopende projecten in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Ze staan in het boekje `Boeren werken met waterschappen aan winst met water', dat is uitgegeven door LTO Nederland en vanmiddag door Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, is overhandigd aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Essentieel voor een duurzaam watersysteem en voor een betere waterkwaliteit is een intensieve samenwerking tussen agrarische ondernemers, de waterschappen en de provincies.

Het gaat vooral om het `klimaatproof' maken van het watersysteem. De zeespiegel stijgt en vaker doen zich periodes voor met hevige regenval en aanhoudende droogte. "Geen enkele partij, of het nu overheden, bedrijven of natuurbeheerders betreft kan die opgaven alleen aanpakken. Daarvoor zijn de wateropgaven te groot en te complex", aldus de voorzitter van LTO Nederland.

Honderd initiatieven

Boeren hebben de afgelopen jaren, met steun van de waterschappen, meer dan honderd waterinitiatieven genomen, verspreid over het hele land. Dertig ervan staan stevig op de rails en zijn nu in een uitgave gebundeld. Deze uitgave geeft een beeld van hoe boeren, tuinders en waterbeheerders met elkaar werk maken van `winst met water'.

De dertig projecten laten zien dat met veel verschillende maatregelen schoner en voldoende water kan worden gewaarborgd. Dat varieert van projecten met als doel het beperken van het afspoelen van gewasbeschermingsmiddelen in sloten tot aan onderzoek naar nieuwe methoden om het fosfaat in de bodem te verminderen. "Boeren zijn vindingrijk", zegt Maat. "Daarom is het zo waardevol dat ze samen met waterschappen optrekken. De waterschappen moeten ruimte geven voor nieuwe initiatieven en hun deskundigheid en adviesrol inzetten. Dat zie je nu ook gebeuren en dat levert mooie resultaten en kansen op. Kansen die we niet mogen laten liggen", aldus Maat.

Aan de slag

LTO Nederland heeft zich er volgens hem voor ingespannen om voor allerlei waterprojecten Europees geld beschikbaar te krijgen: "Nu komt het aan op de uitwerking zodat we snel aan de slag kunnen met al deze projecten. Wij zijn er in ieder geval klaar voor."

Zie ook: http://agrarischwaterbeheer.nl/

DAW, tussenstand dec. 2015

Boekje met 30 lopende projecten 'Boeren werken met de waterschappen aan winst met water' Aan de slag met 'Winst met water'

09 december 2015