Solvay voltooit met succes de overname van Cytec en start het integratieproces om waarde te scheppen

Brussel, 9 december 2015 --- Solvay heeft de overname van Cytec met succes afgerond en zal onmiddellijk beginnen met zijn integratie om kostensynergieen te leveren en de aanzienlijke groei- en innovatiemogelijkheden te benutten in geavanceerde lichtgewichtmaterialen voor de luchtvaart- en automobielsector en in speciale chemicalien voor de mijnbouw.

"Cytec is een beslissende mijlpaal in Solvay's transformatie en opent nieuwe perspectieven voor groei en innovatie. Solvay is nu een toonaangevende leverancier van lichtgewichtmaterialen voor de luchtvaartsector," zei Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay. "Dankzij grondige voorbereidingen, kunnen we nu beginnen aan de snelle en efficiente integratie van Cytec's activiteiten en getalenteerde teams in Solvay en met een snellere waardecreatie voor onze aandeelhouders."

Een groot team van Solvay en Cytec medewerkers is sinds begin oktober volop aan de slag met de voorbereidingen van een gedetailleerd integratieproces. Solvay zal twee nieuwe Global Business Units creeren:

- een GBU zal Cytec's composietactviteiten Aerospace Materials en Industrial Materials samenbrengen. Bill Wood is benoemd tot Voorzitter van deze GBU, die bij Solvay's segment Advanced Materials zal behoren;

- een andere GBU zal Cytec's In Process Separation, polymerenadditieven en geformuleerde harsen combineren met Solvay's op fosfor gebaseerde halffabricaten. Mike Radossich is benoemd tot Voorzitter van deze GBU, die deel zal uitmaken van Solvay's segment Advanced Formulations.

Solvay verwacht minstens EUR 100 miljoen aan jaarlijkse synergieen te kunnen realiseren, binnen drie jaar na de overname. Solvay verwacht eveneens dat de overname zal bijdragen aan de aangepaste winst en de vrije kasstroom na het eerste jaar van de overname en aan de CFROI op middellange termijn.

De financiering van de overname is bijna voltooid. Deze bestaat uit de uitgifte van ongeveer EUR 4,7 miljard aan senior en hybride obligaties en van de lopende kapitaalverhoging met voorkeurrecht van EUR 1,5 miljard.

Cytec zal vanaf 1 januari 2016 volledig geconsolideerd worden binnen de Solvay-groep.

Definities:

Aangepaste winst = winst voor de (niet contante) boekhoudkundige impact van de toewijzing van de overnameprijs van Rhodia.

Vrije kasstroom = Kasstromen uit bedrijfsactiviteiten (inclusief dividenden van geassocieerde deelnemingen en joint ventures) plus kasstromen uit investeringsactiviteiten (exclusief verwervingen en verkopen van dochterondernemingen en andere investeringen, en exclusief leningen aan joint-ventures of geassocieerde deelnemingen en niet-geconsolideerde dochterondernemingen).

CFROI = Cash Flow Return on Investment of kasstroom rendement op investering = (REBITDA-Recurrente kapitaalinvesteringen-belasting) / (Bruto activa incl. goodwill + werkkapitaal).

VOLG ONS OP twitter @SolvayGroup

Als internationaal bedrijf in de chemie en in de geavanceerde materialen, staat Solvay klanten bij in het innoveren, het ontwikkelen en het leveren van hoogwaardige, duurzame producten en oplossingen die het energieverbruik en de CO2 uitstoot verminderen, het gebruik van hulpbronnen optimaliseren en de levenskwaliteit verbeteren. Solvay dient verschillende eindmarkten, zoals auto en luchtvaart, consumentgoederen en gezondheidszorg, energie en milieu, elektriciteit en elektronica, bouw en industriele toepassingen. De Groep, met hoofdkwartier in Brussel, telt ongeveer 30.000 werknemers in 53 landen. Solvay haalde een pro-forma netto-omzet van bijna EUR 12 miljard in 2014, met 90% uit activiteiten waar de Groep tot de wereldtopdrie behoort. Solvay nv (SOLB.BE) staat genoteerd op EURONEXT in Brussel en Parijs (Bloomberg: SOLB:BB - Reuters: SOLB.BR).