Kersjesbeurzen en kersjesprijs uitgereikt

PERSBERICHT

Amsterdam, 9 december 2015

Kersjesbeurzen en kersjesprijs uitgereikt

Feestelijk muziekprogramma in het Concertgebouw

Gisterenmiddag, 8 december, werden in het Concertgebouw in Amsterdam de Kersjesbeurzen en Kersjesprijs – met een totale waarde van 125.000 Euro - uitgereikt tijdens een feestelijk programma. Het Berlage Saxophone Quartet nam de Kersjesprijs van 50.000 Euro in ontvangst. Dirigent Frans-Aert Burghgraef en de violisten Diamanda Dramm en Niek Baar ontvingen allen een Kersjesbeurs van 15.000 Euro. Verder werden twee extra stipendia ter beschikking gesteld aan de strijkkwartetten Acanthus en Aristos.

De beurzen en de prijs werden uitgereikt tijdens een feestelijk muzikaal programma en zijn een initiatief van Het Kersjes Fonds, een van de belangrijkste private fondsen voor klassieke muziek in Nederland. Tijdens de uitreiking werden onder andere werken van Biber, Loevendie, Sjostakovitsj en Mendelssohn uitgevoerd door de laureaten.

Berlage Saxophone Quartet

Het bestuur van het fonds roemt het uitgebreide scala aan klankkleuren van het Berlage Saxophone Quartet waarin een breed en divers repertoire tot zijn recht komt en bewondert het ondernemerschap van het gezelschap, dat jaarlijks 50 tot 70 keer optreedt in binnen- en buitenland.

Ook waren er lovende woorden voor de winnaars van de beurzen. Frans-Aert Burghgraef (1983): ‘weet zijn visie met veel schwung en een heldere slag uitmuntend over te brengen’, aldus het bestuur. Diamanda La Berge Dramm (1991): ‘unieke stijl van spelen, waarin ze de grenzen van het vioolspel opzoekt en oprekt.’ Niek Baar (1991): ‘bevlogen en virtuoos spel met een intense, kleurrijke klank.’ Twee extra stipendia van ieder 15.000 euro gingen tenslotte naar het Acanthus Kwartet (Jos Jonker, viool; Daniel Frankenberg, viool; Bas Bartels, altviool; Joachim Müller-Crépon cello) en het Aristos Quartet (Evelien Jaspers, viool; Dmitri Ivanov, viool; Sylvain Dessane, altviool; Otto Bakker, cello), ter ondersteuning van hun studie en carrière.

Over de Kersjesbeurzen en -prijs:

De Kersjesprijs is een van de belangrijkste prijzen voor cultuur in Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse muziekwereld. Doel van de prijs en de beurzen is om excellent talent in de Nederlandse kamermuziek te bekronen en te stimuleren.

Over het fonds

Het Kersjesfonds, in 1994 opgericht door de populaire Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en diens echtgenote Margreet van de Groenekan, is in Nederland een van de grootste particuliere stimuleringsfondsen voor cultuur. Al 20 jaar lang geeft het fonds jaarlijks ca. € 350.000 uit aan haar doelstellingen, in de vorm van beurzen en prijzen voor jong talent en de ondersteuning van bijzondere projecten en originele initiatieven. Het bestuur van het fonds bestaat uit Hans van Veggel (voorzitter), Tom Feringa, Anneke Hogenstijn, Jan Willem Loot, Martijn Sanders en Ed Spanjaard.

De Kersjesprijs wordt dit jaar voor de achttiende keer toegekend en werd eerder gewonnen door o.a. het Dudok kwartet, Dana Zemtsov, Ragazze Quartet, Calefax, Otto Tausk, het Osiris Trio, het Storioni Trio, Matangi, Amstel Quartet, Zapp4, Ruysdael Kwartet, Holland Baroque Society, Lendvai Trio, EnAccord en Van Baerle Trio.