Voormalig directrice InterCare onschuldig verklaard in miljoenen fraudezaak zorg

PERSBERICHT

Nijmegen, 9 december 2015

Voormalig directrice InterCare onschuldig verklaard in miljoenen fraudezaak zorg

Merchelynn Waterval (51) voormalig directrice van InterCare B.V, is door de rechtbank in Den Haag integraal vrijgesproken van alle beschuldigingen in een fraudezaak jegens haar bedrijf. Desondanks kan ze nog steeds niet verder met haar leven, en klaagt ze nu het OM aan voor de zinloze geweldsacties die zijn gepleegd.

Zonder bewijs in de cel gegooid

Zoals 17 november 2014 door verslaggeefster Mentink in het AD werd geschreven, werd Waterval beschuldigt van miljoenenfraude in de zorg met haar bedrijf InterCare B.V. Deze zware beschuldigingen werden met klem door haar ontkent, en Waterval heeft zich moeten verantwoorden in de rechtbank in Den Haag. Justitie dacht dat zij met haar bedrijf meer dan drie miljoen euro had opgestreken met valse declaraties van zorg die nooit geleverd was. Zoals Waterval toen ook al met klem stelde, voelde ze zich meer slachtoffer van het OM dan verdachte. En dit bleek juist te zijn: 15 december 2014 is Merchelynn Waterval, tezamen met Stichting InterCare en haar bedrijf InterCare B.V. integraal vrijgesproken van alle beschuldigingen die haar ten laste zijn gelegd door het OM. De meervoudige kamer heeft vervolgens ook haar klaagschrift jegens het OM en het FIOD (dat destijds beslag heeft gelegd op al bezittingen, huis, kantoor, en haar bedrijf) volledig gegrond verklaard. Toch is de hel waarin de onschuldige Waterval de afgelopen vier jaar in heeft verkeerd, nog steeds niet voorbij:

“Ik ben vacuüm getrokken. Mijn leven is compleet van me afgepakt. Ik ben zonder bewijs en zonder pardon als een crimineel in de cel gegooid. Maar zoals ik vertrouwen had in mijn onschuld, had ik ook vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem.” Maar haar vertrouwen glijdt langzaam weg. “Ik ben op alle fronten vrijgesproken, maar denk maar niet dat ik mijn leven kan continueren. Ik wist niet dat dit in een land als Nederland kon gebeuren.”

Onzorgvuldig en onzuiver handelen van het OM

Het OM saboteert sindsdien Waterval haar terugkeer naar een menswaardig bestaan in de maatschappij. Waterval haar klaagschrift aan de meervoudige kamer is gegrond verklaard, wat betekent dat het OM al haar bezittingen, panden en bankrekeningen zal moet teruggeven wat toentertijd van haar is gestolen, maar dit gebeurt tot op heden niet. Haar bedrijf is ondertussen logischerwijs leeg getrokken, en bestaat niet meer. “Terwijl ik in de bak werd gegooid, hebben ze letterlijk alles van me meegenomen. Deze zinloze geweldsactie heeft mij totaal geruïneerd. Vervolgens ben ik in de media aan de schandpaal genageld. Maar denk maar niet dat je vervolgens hoort dat ik onschuldig ben verklaard en mijn naam wordt gerectificeerd.” Door dit stigma zegt Waterval niet eens een bankrekening te kunnen openen: “Banken en werkgevers weigeren me, ik heb zelfs moeten vechten voor een bijstandsuitkering die ik uiteindelijk moet gaan terugbetalen.’”

Levenslang

Merchelynn probeert vertrouwen te houden in het Nederlands rechtssysteem maar dit behelst een zeer lange adem. Ondertussen stapelen de zorgen, rekeningen en advocaatkosten op. Maar ze weigert op te geven; zo heeft zelfs in haar civiele procedures zichzelf verdedigt zonder advocaat vanwege haar financiële situatie. Onschuldig, maar levenslang, zo voelt het voor Waterval. Haar boodschap is dat dit niemand mag overkomen in Nederland. “Ik ben begonnen op een kale vloer met een typmachine en een telefoon als alleenstaande moeder met twee kleine kinderen. Werken met mijn handen aan het bed en een mentaliteit van hard werken heeft mij gebracht waar ik was. Het was altijd om mijzelf en mijn kinderen te bedruipen. Waarom de Nederlandste staat mij zo heeft bejegend is voor mij erg verdrietig.”

Waterval is in afwachting van haar hoger beroep en heeft ondertussen diverse partijen gemobiliseerd voor rechtvaardigheid waaronder het Hof, de Nationale Ombudsman, de Hoofdadvocaat Generaal, de Minister van V&J (van de Steur) en de Commissie Klachten V&J en het Openbaar Ministerie zelf via de Advocaat Generaal.