Wetsvoorstel VTH in de Eerste Kamer aangenomen

Wetsvoorstel VTH in de Eerste Kamer aangenomen

09 december 2015

Op 8 december 2015, heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH), de Wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), onverkort aangenomen. Met deze wet is de wettelijke basis van het nieuwe VTH-stelsel verankerd.

Tijdens de plenaire bespreking een week eerder bleek ook al brede steun van de senatoren van de Eerste Kamer voor de doelstelling van de wet: een veilige en gezonde leefomgeving, door het bevorderen van de kwaliteit en samenwerking bij de uitvoering en handhaving van het omgevingsrecht.

Het nieuwe VTH-stelsel, dat vanaf 2010 samen door alle provincies en gemeenten is opgebouwd, bevat een landelijk dekkend stelsel van 29 omgevingsdiensten. Daarbij alleen al waren zo'n 5.000 medewerkers betrokken die anders moesten gaan werken en een andere werkgever kregen. In deze diensten vindt de uitvoering en de handhaving van de Wabo grotendeels plaats. Daarnaast bevat de wet afspraken over de kwaliteitsverbetering waar de provincies en gemeenten als bevoegd gezag verantwoordelijk voor zijn. Daartoe hebben de provincies en gemeenten afgesproken om - zoals de wet opdraagt - een verordening kwaliteit vast te stellen, zodat gedeputeerde staten en colleges van burgemeester en wethouders, evenals provinciale staten en gemeenteraden, beter kunnen sturen op kwaliteit van de uitvoering.

Mede onderdeel van de stelselherziening is de verbetering van de afstemming en informatie-uitwisseling tussen provincies, gemeenten, waterschappen en het openbaar ministerie (OM) en politie, alsook de rijkstoezichtshouders. Zo worden zij allen verplicht om hun toezichtinformatie te delen, wederzijds informatie uit te wisselen en periodiek regionaal af te stemmen over handhavingsprioriteiten en programma's.

Rik Janssen (IPO-portefeuillehouder voor VTH) is tevreden met de brede parlementaire steun voor de wet. "Een mooi sluitstuk van een lang traject. De evaluatie die de staatssecretaris onlangs naar de Tweede Kamer stuurde straalt vertrouwen uit in de omgevingsdiensten en laat zien dat er veel werk is verzet en dat het stelsel een stevig potentieel biedt voor verdere doorontwikkeling."