Chinese tak universiteit Groningen moet zonder belastinggeld

Nieuwsbericht | 09-12-2015 | 18:00

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) moet de plannen voor een campus in het Chinese Yantai helemaal uit privaat geld betalen. ,,De inzet van publieke middelen (bekostiging) voor transnationaal onderwijs is niet toegestaan'', schrijft minister Bussemaker in antwoord op Kamervragen.

Ook voorfinanciering uit publieke middelen sluit de minister uit. Eventuele financiele risico's moeten worden afgedekt door privaat geld of publieke middelen uit het buitenland. Alle kosten voor gedetacheerde medewerkers uit Groningen en gastdocenten en kosten die te maken hebben met de werving van staf, kwaliteitsborging en accreditatie zijn voor rekening van UGY, de op te richten Chinese rechtspersoon. Ook voor de oprichting van UGY mag de RUG geen publiek geld gebruiken.

Draagvlak

Bussemaker vindt het verder van groot belang dat het initiatief voor de campus `draagvlak heeft van de medezeggenschap, zowel op hoofdlijnen als waar nodig op de details.'

Minister Bussemaker ziet de meerwaarde van transnationaal onderwijs vooral in versterking van internationale netwerken, positionering van het Nederlands hoger onderwijs in het buitenland en het makkelijker maken van uitwisseling tussen studenten en docenten. Ze ziet nu dan ook geen reden om de Yantai-ambities van de universiteit Groningen een halt toe te roepen.

Vinger aan de pols

Wel houdt ze de vinger aan de pols. Zo heeft ze met het bestuur afgesproken dat er met het ministerie wordt overlegd voordat er een definitief besluit wordt genomen over de start van de campus. ,,Indien ik twijfel aan de wenselijkheid van dit initiatief, of wanneer het ernaar uitziet dat de plannen kwalitatief of financieel onvoldoende geborgd zijn, zal ik ingrijpen.''