Herinneringscentrum schrijft 100 kaarten voor vluchtelingen in Oranje

PERSBERICHT

Hooghalen, 10 december 2015

Schrijf een nieuwjaarswens voor een vluchteling

Herinneringscentrum schrijft 100 kaarten voor vluchtelingen in Oranje

Vanaf vandaag, 10 december 2015, kunnen de bezoekers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een persoonlijke kaart schrijven aan één van de vluchtelingen in het opvangcentrum in Oranje. De actie Een kaart voor een vluchteling gaat van start op de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Het Herinneringscentrum heeft speciale kaarten laten maken, die uitgedeeld worden in het museum. Geïnteresseerden kunnen hun wens voor een vluchteling ter plekke schrijven. De 100 kaarten worden verzameld en gezamenlijk met 600 kaarten van andere culturele instellingen aangeboden aan het COA in Oranje.

In het asielzoekerscentrum in Oranje wonen op dit moment zo’n 700 mensen. Deze vluchtelingen zijn afkomstig uit landen waar geweld en onderdrukking tot het dagelijks leven horen. Ze hebben vaak indringende ervaringen achter de rug en hebben hun vertrouwde leven en omgeving achter zich moeten laten. Het ontvangen van een persoonlijke nieuwjaarskaart kan bijdragen aan het gevoel van welkom in Nederland.

Daarom is de actie Een kaart voor een vluchteling opgezet in samenwerking met het ICO, SCALA, De Kunstbeweging, Hunebedcentrum, Gevangenismuseum en het Drents Archief. Op 10 december maken kinderen in het opvangcentrum in Oranje zelf ook kaarten. De kaarten worden gedrukt en verspreid onder alle vluchtelingen.Op deze manier ontvangen zij niet alleen een kaart, maar kunnen ze ook een terug sturen.

De kaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie en kunnen geschreven worden in het museum van Kamp Westerbork vanaf 10 tot en met 17 december 2015. Kunst & Cultuur Drenthe zorgt ervoor dat de kaarten van de bezoekers van het Herinneringscentrum bij de vluchtelingen in Oranje terecht komen.