muzikaal trio in het fries museum


muzikaal trio in het fries museum

11 december 2015

Op zondag 13 december geeft het Rembrandt Frerichs trio een bijzonder concert in het Fries Museum. Het componistentrio trekt langs verschillende Nederlandse musea om speciaal gecomponeerde en geimproviseerde muziek ten gehore te brengen. Deze muziek is geinspireerd op kunstwerken in de musea.
Het trio, dat al 12 jaar actief is, bestaat uit naamgever en pianist Rembrandt Frerichs, bassist Tony Overwater en slagwerkvernieuwer Vinsent Planjer. Ze stonden onder andere meerdere malen op het North Sea Jazz Festival. Kenmerkend is hun gebruik van grotendeels historische instrumenten.

het concert
Het concert bestaat uit twee delen, waarbij het eerste deel is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met het Fries Museum. Het trio heeft zich laten inspireren door de werken van Sjoerd de Vries, die recent de Gerrit Bennerprijs 2015 won. Er is een tijdelijke tentoonstelling over De Vries te
zien in het museum en het concert zal daar dan ook plaatsvinden. Het tweede deel sluit aan op kunstwerken uitgekozen door het aanwezige publiek en wordt volledig geimproviseerd.

de musici
Het Rembrandt Frerichs Trio ontleent zijn naam aan pianist Rembrandt Frerichs. Frerichs heeft zich de laatste jaren stevig gepositioneerd in de top van de Nederlandse jazz. Naast Frerichs wordt het trio gevormd door bassist Tony Overwater en slagwerkvernieuwer Vinsent Planjer. Samen zijn ze al
12 jaar actief en stonden ze onder andere meerdere malen op het North Sea Jazz Festival. De composities van het trio worden geinspireerd door jazz, klassieke muziek en muziek uit het Midden-Oosten.

Het trio maakt gebruik van grotendeels historische instrumenten, zoals een uniek samengestelde verzameling slagwerkinstrumenten uit verschillende periodes en culturen. De muziek zal zo veel mogelijk akoestisch en onversterkt ten gehore worden gebracht.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslan, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

--------------------------------------------------------------
noot voor redactie -