Gemeente Oldebroek wil exploitatie zwembad de Veldkamp uitbesteden


11-12-2015: Gemeente Oldebroek heeft in 2014 besloten om zwembad de Veldkamp in Wezep door een externe partij te laten exploiteren. Na deze zorgvuldige aanbestedingsprocedure waaraan vier bedrijven meededen, viel de keuze op Sportfondsen Gaia B.V.

Dit bedrijf kwam na een uitgebreide kwalitatieve en financiele beoordeling als beste uit de bus met de meest voordelige inschrijving. De contractonderhandelingen zijn gestart. In maart 2016 gunt de gemeente de opdracht definitief.

Wethouder Lydia Groot: "Een zwembad is een basisvoorziening voor educatie, gezondheid en ontspanning. Als gemeentebestuur denken we dat een gespecialiseerd bedrijf dit beter kan exploiteren. We hebben verschillende eisen opgesteld met bijvoorbeeld het oog op financien. Verder benadruk ik dat
we het belangrijk vinden dat de huidige medewerkers hun baan behouden. We gaan nu de contractfase in met Gaia B.V. We hebben goede hoop dat we met deze exploitant tot goede afspraken kunnen komen in het belang van de gebruikers van het zwembad."

Terugblik op de procedure

Een aanbestedingsprocedure volgt een vastgesteld stappenplan, waarin bijvoorbeeld een aanbestedingsleidraad een onderdeel is. De aanbestedingsleidraad is een document waarin eisen en mogelijkheden zijn opgenomen aan de hand waarvan een marktpartij een bedrijfsplan kan opstellen. Eisen met
betrekking tot de continuiteit van het bedrijf, maatschappelijke eisen, maar ook opties als kopen, huren, pachten en het benutten van de grond naast het zwembad en het eventueel kopen van het gebouw Slash. In november heeft de beoordelingscommissie de beoordeling van de aanbiedingen gedaan.
Uit deze beoordeling vloeit automatisch een keuzevolgorde met Sportfondsen Gaia voorop.

Keuze voor Sportfondsen

Het college heeft eind november ingestemd om met Sportfondsen de contractonderhandeling in te gaan rekening houdend met de bezwaartermijn. Sportfondsen Gaia B.V. wordt vervolgens uitgenodigd om met de gemeente de contractonderhandelingen te starten. De overige partijen hebben een
afwijzingsbrief met motivering ontvangen. De verwachting is dat de gemeente in februari 2016 tot een huur- en exploitatievereenkomst komt met Sportfondsen Gaia B.V.

Voorlopige gunning

Het betreft een voorlopige gunning. In maart 2016 gunt de gemeente de opdracht definitief. Belangrijk aspect is een akkoord over een goed sociaal plan. De gemeenteraad van Oldebroek moet tenslotte instemmen met het besluit om het beheer en de exploitatie van het zwembad definitief over te
kunnen dragen.

Zwemmen

Voor de huidige bedrijfsvoering zoals activiteiten en openingstijden heeft deze contractfase geen consequenties. Zwemmers en bezoekers blijven van harte welkom.