Nieuw: spitsintercity's tussen Alkmaar en Haarlem


In de nieuwe dienstregeling van de NS die op 134 december is ingegaan, gaan spitsintercity's rijden: in de ochtendspits (6.47-8.48 uur) ieder half uur tussen Alkmaar en Haarlem en in de avondspits (16.12-18.12 uur) ieder half uur van Haarlem naar Alkmaar. Die treinen stoppen alleen in
Beverwijk. De reistijd op dat traject is 25 minuten in de ochtendspits en 30 minuten in de avondspits. Inwoners van Heerhugowaard kunnen natuurlijk ook gebruik maken van die spitsintercity's, maar moeten wel in Alkmaar overstappen. De overstaptijd is krap met twee minuten, maar de spitstrein
vertrekt aan de overkant van het aankomstspoor. De reistijd Heerhugowaard-Alkmaar v.v. tijdens de spits is 36 minuten in de ochtendspits en 40 minuten in de avondspits.
Buiten de spits rijden alleen nog sprinters tussen Heerhugowaard en Alkmaar. Die stoppen dus op alle tussengelegen stations. De reis duurt een kwartier langer dan nu.
Aanleiding voor de wijziging in de dienstregeling is dat de zogeheten Kennemerlijn al jaren flink verlies lijdt. In de spits is de trein goed bezet, maar slechts in een richting: 's ochtends richting Haarlem en 's avonds vanuit Haarlem.

Voor de treinen richting Zaandam, Amsterdam en verder zijn geen grote wijzigingen doorgevoerd.

11 december 2015