16 aanhoudingen bij politieactie Amsterdam Centrum


16 aanhoudingen bij politieactie Amsterdam Centrum

Laatste update:
11-12-2015 | 12:38

Amsterdam - In de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 december zijn in het centrum van Amsterdam 16 personen aangehouden voor onder andere straatroof, zakkenrollerij en de verkoop van nepdope. De actie vond plaats in het kader van het Donkere Dagen Offensief.

In de wintermaanden, de donkere dagen, slaan criminelen vaker hun slag. Daarom neemt de politie in deze maanden samen met partners extra maatregelen tegen bijvoorbeeld woninginbraak, straatroven en overlast. Bij de specifieke actie van afgelopen nacht werden in het centrum van de stad agenten
in burger ingezet. Zij hielden acht mensen aan voor het verkopen van nepdope. Ook werden drie personen aangehouden voor zakkenrollerij, een voor ordeverstoring en een voor belediging.

Straatrovers snel aangehouden

Een agent in burger die getraind is om zakkenrollers en straatrovers op te sporen, zag drie mannen staan die mensen op straat aanspraken. Hij vertrouwde het niet en vroeg aan een collega van de Centrale Camera Toezicht Ruimte om deze personen in de gaten te houden. Zelf namen hij en enkele
collega's afstand, maar ze bleven in de buurt en onderhielden contact met degene die de camerabeelden aan het uitkijken was.

Niet lang daarna was op die beelden te zien dat het drietal in de Oudebrugsteeg een toerist beroofde. De agenten snelden direct naar die locatie toe en konden na een korte achtervolging alle drie de verdachten aanhouden. Het gaat om een jongen van 17 en twee jongens van 18 jaar oud.