Profielschets vastgesteld


Profielschets vastgesteld /

11 december 2015 - De gemeenteraad van Delft heeft donderdag 10 december in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning Jaap Smit de profielschets voor een nieuwe burgemeester vastgesteld.

Overhandiging profielschets

In de profielschets staat wat de raad van een nieuwe burgemeester verwacht en aan welke functie-eisen kandidaten moeten voldoen. Delft moet op zoek naar een nieuwe burgemeester, omdat burgemeester Bas Verkerk na twaalf jaar afscheid neemt op 15 juli 2016.

Belangrijke stap

In een toelichting zei de Commissaris van de Koning dat het vaststellen van de profielschets de eerste belangrijke stap is in het vinden van een nieuwe burgemeester. Hij complimenteerde de raad met het voorwerk dat was verricht en hij wees ook op de meer dan 1200 reacties uit de stad die via
een enquete onder de leden van het Delft Internet Panel waren verzameld.

Schaap met 4 poten

De vacature wordt per 18 december 2015 opengesteld. De Commissaris van de Koning gaat aan de hand van de profielschets gesprekken met sollicitanten voeren en een voorkeursselectie maken van sollicitanten die naar zijn mening het best aansluiten bij de wensen en kenmerken van de gemeente Delft.
Deze selectie bespreekt hij met de vertrouwenscommissie. Smit omschreef de profielschets van Delft als `feitelijk en compact' en hij vroeg de fracties meer helderheid te geven over een aantal kenmerken die de nieuwe burgemeester zou moeten hebben. "Iedere gemeenteraad zoekt een schaap met vijf
poten, maar dat moet u niet willen. Dat loopt mank. Gewoon vier poten. Dat loopt het best", aldus de Commissaris van de Koning.

Vertrouwenscommissie

De gemeenteraad stemde unaniem in met de verordening Vertrouwenscommissie. Na een schriftelijke stemming ging de meerderheid van de raad akkoord met de benoeming van de voorgestelde kandidaten voor de vertrouwenscommissie. Dat zijn Maurits Bongers (SP), Ernst Damen (PvdA), Dorris Derksen
(STIP), David van Dis (CDA), Joelle Gooijer (ChristenUnie), Huub Halsema (D66), Jos van Koppen (Fractie van Koppen), Aad Meuleman (Stadsbelangen), Fleur Norbruis (GroenLinks), Bart Smals (VVD) en Martin Stoelinga (Onafhankelijk Delft). Huub Halsema wordt voorzitter van de vertrouwenscommissie.
Wethouder Lennart Harpe is als adviseur van de commissie benoemd.

Een uitgebreid verslag van deze buitengewone gemeenteraadsvergadering leest u op de website van de gemeenteraad van Delft.