Nieuw beleidskader risicomanagement staatsschuld


Persbericht | 11-12-2015

In juni zijn de hoofdlijnen van het beleidskader voor het risicomanagement van de staatsschuld in de periode 2016-2019 gepubliceerd. Vandaag heeft de minister van Financien in een brief de Tweede Kamer geinformeerd over de nadere invulling van het nieuwe risicokader.

In het nieuwe kader wordt gestreefd naar een looptijdverlenging van de schuldportefeuille, waarbij de afhankelijkheid van renteswaps wordt verminderd.

De gemaakte keuzes voor de komende jaren continueren het sinds 2012 ingezette beleid om de looptijd van de schuld te verlengen. Argumenten voor verdere verlenging zijn de toegenomen omvang van de staatsschuld in combinatie met de historisch lage renteniveaus. Begin 2012 bedroeg de gemiddelde
looptijd ongeveer 3,5 jaar, eind 2015 is deze opgelopen tot circa 5 jaar. Het voornemen is om de gemiddelde looptijd in 2019 te laten uitkomen op 6,4 jaar. Tegelijkertijd zullen korte termijn renterisico's voor de begroting worden beheerst door een maximum te stellen aan het bedrag waarover
jaarlijks de rente opnieuw moet worden vastgesteld.

Meer informatie is beschikbaar in de brief aan de Tweede Kamer en in het evaluatierapport van 19 juni 2015. Beide zijn hier beschikbaar.