NNO opent spraakmakende Bowie-tentoonstelling met concert ‘What’s on David Bowie’s Playlist’

PERSBERICHT

Groningen 4 november 2015

NNO opent spraakmakende Bowie-tentoonstelling met concert ‘What’s on David Bowie’s Playlist’

Vanaf 11 december 2015 is in het Groninger Museum de spraakmakende overzichtstentoonstelling over David Bowie te zien. Als één van de meest baanbrekende artiesten van de afgelopen decennia heeft hij talloze beeldend kunstenaars, filmmakers, theaterregisseurs, modeontwerpers, popmusici en designers van stof voorzien. Op zijn beurt heeft Bowie zich volop laten inspireren door kunstenaars uit en van voor zijn tijd. Met een verrassend programma dat wordt gepresenteerd door dj en radiopresentator Eric Corton belicht het Noord Nederlands Orkest (NNO) de muzikale inspiratie van het popfenomeen.

Bowie als geïnspireerde en als inspirator

Icoon David Bowie heeft niet alleen de rock- en popcultuur gevormd. Hij is zelf ook door diverse muziekstijlen en kunstwerken geïnspireerd en beïnvloed. Artistiek leider van het NNO Marcel Mandos greep de overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum aan om een uniek klassiek concert aan het wereldberoemde stijl- en popicoon te wijden. Tijdens een drietal concerten speelt het NNO onder leiding van dirigent Antony Hermus grote werken die op verschillende wijze voor Bowie en zijn werk belangrijk waren, klassieke werken die door Bowie zijn beïnvloed en werken die op een bijzondere manier in relatie tot Bowie staan. Artistiek leider Marcel Mandos:

‘Tijdens het concert komen de bezoekers meer te weten over de verrassende kanten van David Bowie, die was geïnspireerd door Richard Strauss en John Adams’.

Vijf delen

Aan de hand van foto- en filmmateriaal leidt presentator en artist in residence bij het NNO Eric Corton de verschillende werken in. Het concert bestaat uit vijf delen die op David Bowie’s Playlist niet zouden kunnen ontbreken. Eén van Bowies favoriete muziekwerken is Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Het album Heathen uit 2002 is geënt op de melancholie, de spirituele twijfel en het besef van eindigheid die in Strauss’ muziek vervat liggen. Wat naar eigen zeggen evenmin op Bowies playlist ontbreekt, is muziek van de minimalistische componist John Adams. Het briljant georkestreerde Short Ride in a Fast Machine is net zo opwindend als de titel doet vermoeden. Bowies album Heroes uit 1977 was het vertrekpunt van de symfonie Heroes van Philip Glass. Bowie omschreef de verwantschap tussen beide werken als die tussen een van elkaar vervreemde broer en zus met toch dezelfde familietrekjes. Anthony Fiumara - ‘composer in residence’ bij het NNO – heeft een compilatie van grote Bowie-hits gemaakt, met als titel Bowie XL for orchestra. Ook de muziek van Ryuichi Sakamoto uit de film Merry Christmas Mr. Lawrence, met prachtig acteerwerk van Bowie, staat op het programma.

Dirigent: Antony Hermus

Zangeres: Angelina Ruzzafante

Presentatie: Eric Corton

Compilatie: Anthony Fiumara

De Oosterpoort Groningen

Vrijdag 11 december, 20.15 uur

Zaterdag 12 december, 20.15 uur

Prijs: € 35,- (t/m 29 jaar € 12,50)