Vier nieuwe Klompenpaden in Gelderland

Persbericht: Rozendaal, 30 november 2015

Vier nieuwe Klompenpaden in Gelderland

In het weekend van vrijdag 11 en zaterdag 12 december vinden de feestelijke openingen plaats van vier nieuwe Klompenpaden in Gelderland. In Voorthuizen wordt op vrijdag 11 december het Griezeveensepad geopend. Ook worden die dag twee Klompenpaden in Hattem geopend: het Assenradepad en het Hoenwaardsepad. Op zaterdag 12 december vindt in Oldebroek de opening plaats van het Vreepad. Iedereen is van harte welkom bij de openingen. Dus klompen aan, rugzak op en gaan! Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

Het Griezeveensepad is een rondwandeling van veertien kilometer door het mooie buitengebied van Voorthuizen in de gemeente Putten. Wandelen over hessenwegen, door bos, weilanden en hei. Het Assenradepad en het Hoenwaardsepad zijn elf kilometerlange rondwandelingen door het buitengebied van Hattem. Het Assenradepad voert de wandelaar over een oud spoortracé, een polder, bos en een landgoed. Het Hoenwaardsepad gaat onder meer over een jaagpad, heide, een landgoed, langs een watermolen en een sprengenbeek. Het Vreepad is een Klompenpad van zestien kilometer door het mooie buitengebied tussen Oldebroek en Wezep. Wandelen door weilanden, over landgoederen, enken en langs historische boerderijen.

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met lokale vrijwilligers, particuliere grondeigenaren, gemeenten en diverse lokale partijen is het gelukt deze Klompenpaden te ontwikkelen. De nieuwe Klompenpaden maken deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden. Vreepad is het 85ste Klompenpad.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn te koop bij het startpunt en de VVV’s in de regio. De routes zijn in beide richtingen gemarkeerd met klompjes in d ekleur van de route. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 11 december ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

2015 was het Jaar van de Klompenpaden. Dit jaar hebben Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland maar liefst twintig nieuwe paden ontwikkeld. De 1000e kilometer Klompenpad is gehaald. Ook is een speciaal boek over de eerste vijftig Klompenpaden verschenen en was er een expositie over de Klompenpaden. Houd www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina in de gaten voor nieuwe Klompenpaden en activiteiten.