Dankbaar? (Afscheidscollege) - Radboud Universiteit

vrijdag 11 december 2015

Tijd vanaf 15:00

Locatie Grote of St Stevenskerk, Nijmegen

Faculteit Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Spreker de heer prof. dr. P.J.M. van Tongeren

Subtitel Afscheidsrede hoogleraar Wijsgerige ethiek

Beschrijving

Wat zeggen we, wat doen we, wat ervaren we als we dankbaar zijn? Het lijkt vanzelfsprekend: danken doe je als je iets gekregen hebt, iets wat je goed doet of wat je graag hebt. En je spreekt je dank uit tegenover degene van wie je het gekregen hebt. Maar kunnen we ook dankbaar zijn voor een gelukkig toeval, een geslaagde onderneming, het eigen leven, de gezondheid die we genieten, de vriend die we ontmoeten? En kunnen we dat ook zonder een God te moeten aannemen van wie we het zouden krijgen? Valt er nog iets te danken na `de dood van God'? Wat is dat eigenlijk: `dankbaarheid'?

Biografie

Paul van Tongeren (1950), studeerde Theologie en Filosofie in Utrecht en Leuven. Hij promoveerde in Leuven op een proefschrift over de moraal van Nietzsches moraalkritiek. Hij was bijzonder hoogleraar namens de Radboudstichting aan de Universiteit Leiden (1985-1991), buitengewoon hoogleraar ethiek (1988) en rechtsfilosofie (1990) aan de KU Nijmegen, sinds 1993 gewoon hoogleraar Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. Sinds 2002 is hij bovendien als buitengewoon hoogleraar Ethiek verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven (Belgie) en sinds 2006 als associate researcher aan de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika).

Van Tongeren is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Zijn vele publicaties over Nietzsche verschenen vooral in het Engels en het Duits. In het Nederlands publiceerde hij verschillende boeken, die allemaal meerdere drukken haalden: Deugdelijk leven. Een inleiding in de deugdethiek (Amsterdam: SUN, 4e druk 2008), Over het verstrijken van de tijd (Nijmegen: Valkhof Pers, 5e druk 2015), Het Europese nihilisme (Nijmegen: Vantilt 2e druk 2013) en Leven is een kunst (Zoetermeer: Klement 6e druk, 2014). Ook gaf hij verschillende CD-boxen uit met colleges over de geschiedenis van de ethiek, over Aristoteles en over Nietzsche.