Klimaattop: redding van Kalimantan

TV | vr 11 dec 2015

Redactie Johann de Graaf

De rook is er soms zo dik dat je niet meer zicht hebt dan vijftig meter. Bosbranden hebben Borneo al wekenlang volledig in zijn greep en kilometerslange sluiers van rook zijn verstikkend.

De branden zijn het gevolg van aanhoudende droogte in combinatie met aangestoken akkers. Die akkers worden vaak `gered' door het plaatsen van eentonig palmboomplantages die de verdroging verder vergroten.

De palmbomenindustrie voor levensmiddelen vormt een groot probleem voor Indonesie. De grootschalige boskap, verdroging van de bossen en de branden staan met elkaar in verband. Een Nederlander op Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, heeft een oplossing om de grootschalige ontbossing tegen te gaan.

Willie Smits werkt en onderzoekt al 35 jaar in Indonesie aan manieren om duurzaam en economisch te kunnen leven. Volgens Smits kan een nieuw product Indonesie nieuwe werkgelegenheid en ook nieuwe natuur opleveren. Het gaat om suikerpalm, dat suikersap levert waarvan je weer pure suiker en bio-ethanol kan maken.

Het bijzondere van deze plant is dat dit in combinatie met andere plantensoorten kan worden verbouwd en geteeld, waardoor er weer een gevarieerd bos terugkomt op de verbrande vlaktes van Kalimantan. Een win-win situatie voor de lokale bevolking en voor de natuur in Indonesie. Vrijdagavond in EenVandaag een reportage over Willie Smits en zijn strijd tegen ontbossing op Kalimantan.