Het belang van proteomics

11dec2015

16.00

Het belang van proteomics

Biomedische wetenschappen

11dec2015 16.00

Oratie

Met proteomics is het mogelijk om cellulaire processen op eiwitniveau te bestuderen en onderzoeken. Garry Corthals gaat tijdens zijn oratie onder meer in op hoe proteomics de laatste twintig jaar is ontstaan en hoe het nieuwe biologische concepten heeft ingeluid.

Rond 2000 werd aangekondigd dat de sequentie van het menselijke genoom bekend was. Het genoom werd bekend als de Code of Life. Met deze ontdekking werd de verwachting gewekt dat we een beter begrip van ziektes zouden krijgen en te weten zouden komen hoe deze ziekten op genetisch niveau werkten. Hoewel het duidelijk is dat het catalogiseren van genen en hun locaties op specifieke chromosomen erg belangrijk is geweest, is het niet genoeg geweest om de biologische processen te begrijpen, stelt Corthals.

De nieuw beschikbare kennis van de sequentie van het menselijke genoom maakte echter wel de ontwikkeling van een aantal krachtige moleculaire technieken mogelijk. Corthals richt zich op een van de vakgebieden waarbinnen deze technieken werden toegepast, proteomics. Binnen dit vakgebied wordt een verbinding gelegd tussen het statische genoom en wat er real-time in de biologie gebeurt. Proteomics wordt steeds vaker gebruikt om te begrijpen hoe eiwittenprocessen te beinvloeden zijn, in het bijzonder hun specifieke functies en betrokkenheid tijdens gezondheid en ziekte.

Naast de ontstaansgeschiedenis van proteomics, laat Corthals onder meer zien hoe dit vakgebied de multidisciplinaire wetenschap heeft vooruitgeholpen en hoe het een nieuwe richting geeft aan life sciences op scholen, universiteiten, binnen de industrie en de maatschappij.

Dhr. prof. dr. C. Corthals, hoogleraar Supramolecular Separations: The proteome: it's life, but not as we know it.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting