Towards a synthetic cell: localization, synchronization and noise in cell-free gene expression (Promotie) - Radboud Universiteit

dinsdag 15 december 2015

Tijd vanaf 14:30

Locatie Senaatszaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus mevrouw M.M.K. Hansen

Promotor(es) prof. dr. W.T.S. Huck

Beschrijving

Het maken van een synthetische cel is een `holy grail' onder celbiologen. Op die manier kun je namelijk onderzoeken hoe cellen precies functioneren. Een van de meest cruciale processen in de cel is genexpressie, de manier waarop informatie in een gen vertaald wordt naar de productie van RNA en eiwitten. Tijdens haar promotieonderzoek bekeek celbioloog Maike Hansen daarom de fundamentele principes van genexpressie. Cellen zitten propvol met verschillende moleculen als DNA, mRNA en eiwitten die met elkaar reageren. Wanneer Hansen deze verpakking imiteerde in haar synthetische cellen, ging de reactiesnelheid in het systeem snel omhoog. Daarnaast liet ze zien dat de typische cel-tot-cel variatie te imiteren is door de viscositeit, de kleverigheid van het systeem te verhogen naar niveaus zoals in natuurlijke cellen. Deze ontdekkingen helpen om reacties binnen de cel te begrijpen en op die manier het creeren van een echte synthetische cel mogelijk te maken. Over het onderzoek van Maike Hansen werd ook het nieuwsbericht `Ruis in cellen ontstaat door drukke omgeving' geschreven.

Biografie

Maike Hansen (Goettingen, Duitsland) zat op school in Varese (Italie) en Mol (Belgie) en ging vervolgens Chemical Biology studeren aan de University of Warwick (UK). Tijdens haar master liep ze stage bij de RIVM in Nederland. Na het behalen van haar Master startte ze in 2011 met haar promotieonderzoek bij de afdeling Physical-Organic Chemistry onder leiding van Wilhelm Huck.