PIB en Clean Coal China ondertekenen overeenkomst

Gepubliceerd op: 9 december 2015 | Gewijzigd op: 11 december 2015

Op 1 december ondertekenden Partners for International Business (PIB) en Clean Coal China een overeenkomst.

China is een van de grootste kolenproducenten ter wereld, met een van de grootste kolenreserves. Het land genereert 70% van zijn energieproductie met kolen.

China wil gebruik kolen verminderen

De Chineese overheid nam in haar 12^de vijfjarenplan (2011-2015) op dat er meer spreiding in de energiemix van het land moet komen. Daarnaast wil de overheid een vermindering van het gebruik van kolen. Ondanks deze besluiten zullen kolen, in de komende 5 tot 10 jaar, een belangrijke energiebron blijven. Dit werkt lucht- en watervervuiling in de hand.

Het consortium brengt expertise en technologieen die helpen om de lucht- en watervervuiling in de gehele kolenketen drastisch te verminderen. Emissies op deze schaal kunnen gevolgen hebben voor het mondiale klimaat.

Vanuit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) dragen bedrijven en kennisinstellingen actief bij aan oplossingen voor milieu problemen. Juist in deze tijd, waarin de wereld in Parijs werkt aan een mondiale klimaatovereenkomst, is een partnerschap goed.

Aanwezige partners

Bij de ondertekening waren de volgende partners aanwezig:

* Hofung, leverancier van flue gas de-sulphurization apparatuur

* Wuvio, leverancier van biodegradable chemicalien voor stofemissiepreventie

* ECN, het Nederlandse onderzoeksinstituut voor hernieuwbare energie technologieen en efficient en effectief gebruik van fossiele brandstoffen

* Blue Element, leverancier van waterbehandelingsinstallaties voor de chemische industrie

* Universiteit van Utrecht, kennisontsluiting van CO2 ''capture and re-use''

Meer informatie

Bekijk de presentatie over Clean Coal China.

Partners for International Business

Met Partners for International Business (PIB) wil de Nederlandse overheid een partnerschap sluiten met het bedrijfsleven. Dit programma richt zich op groepen van bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, die gezamenlijk een buitenlandse markt willen betreden. Daarbij wordt gewerkt vanuit een afgestemde strategie in plaats van losstaande activiteiten. Met economische diplomatie probeert de overheid handels- en investeringsbelemmeringen weg te nemen, zodat ondernemers kansen kunnen verzilveren.

PIB richt zich op Nederlandse bedrijven in de topsectoren Energie, Life Sciences & Health, Creatieve Industrie, Water, Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, High Tech Systemen en Materialen (waaronder luchtvaart, Logistiek en Chemie) en op internationaliseringstrategieen die zich richten op specifieke landen (zogenoemde focuslanden).