Impuls voor Smart Industry goed voor regionale economie

Impuls voor Smart Industry goed voor regionale economie

09 december 2015

Op 8 december jl. heeft de Tweede Kamer een amendement van Michiel van Veen (VVD) op de begroting 2016 van Economische Zaken (onderdeel Economie en Innovatie) aangenomen, dat voorziet in eenmalige impuls van 5 miljoen euro extra ter bevordering van Smart Industry. Provincies zijn blij met dit initiatief. Het biedt kansen voor de regionale economie en sluit goed aan op de Samenwerkingsagenda innovatief MKB.

De middelen komen beschikbaar voor partijen die via zogenaamde `Fieldlabs' innovatieve projecten doen in de Smart Industry. Smart Industry is de naam voor het op een steeds slimmere manier verbinden van metadata aan productie- en planningsprocessen. Een Fieldlab is een partijkomgeving waarin bedrijven, Kennisinstellingen en andere stakeholders gezamenlijk werken aan en leren van de kansen van toenemende digitalisering in de maakindustrie. Begin dit jaar gingen de eerste Fieldlabs van start, gespreid over Nederland, met steun van provincies en EZ uit EFRO -middelen.

Provincies zetten in op een aantrekkelijk vestigingsklimaat en passende ondersteuning in de verschillende fases van productontwikkeling ter stimulering van innovatie. Dit laatste in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Daarover zijn vorig jaar afspraken gemaakt in de Samenwerkingsagenda innovatief MKB. Provincies zijn zich bewust van de grote kansen die Smart Industry biedt voor toekomstige economische groei en werkgelegenheid. Zo hebben Overijssel en Gelderland samen met bedrijven en kennisorganisaties dit voorjaar hun actieagenda Smart Industry Oost-Nederland gepresenteerd.