Het controversiele verdrag tussen de Europa en de VS

Het `Trans-Atlantisch Handelsverdrag' (T-TIP) - het beruchte handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten dat voor ogen heeft eventuele bestaande handelsbarrieres tussen de twee continenten weg te nemen - krijgt de laatste weken steeds meer aandacht in de media. De Vrijzinnige Partij is in principe van mening dat het voor een handelsunie als Europa essentieel is om verdragen te sluiten met andere landen en met partners wereldwijd. Deze verdragen moeten echter wel leiden tot duurzame, eerlijke en transparante handel. Afbraak van kwaliteit, van kansen en van werkgelegenheid dienen te allen tijden voorkomen te worden. Het verschilt per sector in hoeverre een dergelijke teloorgang op de loer ligt. "T-TIP biedt voor Nederland en Europa vele kansen, maar ook bedreigingen", aldus Tweede Kamerlid Norbert Klein. "Er zijn bepaalde sectoren die extra gestimuleerd worden door het wegnemen van handelsbarrieres, zoals bijvoorbeeld de auto-industrie. Maar daarentegen zijn er ook sectoren die kunnen lijden onder liberalisatie. Landbouw is een van die sectoren."

De verschillen tussen de Europese en de Amerikaanse landbouwsector zijn eenvoudigweg te groot. De Europese landbouwsector is zo vormgegeven dat er niet alleen plek is voor ondernemers, maar ook voor de natuur en voor de toekomst. De Amerikaanse landbouwsector staat daar lijnrecht tegenover met haar genetisch gemanipuleerde landbouw en nadruk op massaproductie. Een handelsovereenkomst tussen de EU en de VS op het gebied van landbouw zou ervoor kunnen zorgen dat er binnen de Europese landbouwsector een ongewenste `race-to-the-bottom' ontstaat om het moment dat deze naar Amerikaans voorbeeld geliberaliseerd wordt Daarnaast is de Amerikaanse landbouwcultuur niet verenigbaar met Europese doelstellingen voor verduurzaming. Klein: "Vanuit Vrijzinnig perspectief vindt ik het van belang dat er goed gekeken wordt of er kansgelijkheid wordt gecreeerd, of dat dit juist wordt ondermijnd. Dat laatste is het geval als de landbouwsector blootgesteld wordt aan liberalisatie. De waarde en doeltreffendheid van het verdrag zou voor Europa veel groter worden wanneer er alleen handelsbarrieres worden weggenomen in sectoren waarin deze barrieres momenteel juist een aanzienlijke belemmering vormen."

Om bovenstaande redenen heeft het Kamerlid Klein deze week een motie gesteund die de regering verzoekt niet akkoord te gaan met afspraken met de VS die liberalisering van Europese landbouwsector mogelijk maken.